Lavrov: Nem Zelenszkijjel kell tárgyalnunk az ukrajnai rendezésről, hanem azokkal, akik utasítják

háború
április 04., 18:31

Oroszországnak nem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kell tárgyalnia az ukrajnai rendezésről, hanem azokkal, akik utasítják – válaszolt az MTI kérdésére Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai sajtótájékoztatón.

Lavrov azután tartott sajtótájékoztatót, hogy délelőtt megbeszélést folytatott „a világtöbbség” országainak moszkvai nagyköveteivel az ukrajnai rendezésről. Az uniós országok misszióvezetőit, akik korábban lemondtak egy találkozót az orosz diplomáciai tárcavezetővel, az egyeztetésre nem hívták meg.

Lavrov a sajtónak elmondta, hogy Oroszország kész a párbeszédre Ukrajnáról és biztonságának garantálásáról, de csakis az egyenlőség, Oroszország biztonsági érdekei és a harctéri helyzet által kialakított új realitások alapján. Lavrov szerint a globális Dél szinte minden országa, amit a Nyugat az ukrajnai rendezésről szóló találkozókra szólít fel, azt az üzenetet akarja közvetíteni, hogy az Oroszország részvétele nélküli konzultációk értelmetlenek.

Ultimátumnak nevezte Zelenszkij „békeformuláját”, ami azt követeli, hogy Oroszország kapituláljon, és vonuljon vissza az 1991-es határokig. Lavrov szerint a Nyugatnak, ha hajlandó eltávolodni ettől, ezt ki is kell jelentenie. Szerinte most nem Oroszország következik a lépésben, patthelyzet van, de ezt nem Moszkva alakította ki.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozója a szerb külügyminiszterrel Moszkvában 2024. március 21-én.
photo_camera Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozója a szerb külügyminiszterrel Moszkvában 2024. március 21-én. Fotó: Olga Malceva/AFP

Az MTI kérdésére, hogy konkrétan kiben látja a tárgyalópartnert Ukrajna ügyében, Lavrov azt felelte: „Már akkor is, amikor ennek az embernek a legitimitását még mindenki elismerte, mindenki tudta, hogy nem vele kell tárgyalni. Ennek az értelmetlenségéről akkor győződhettünk meg, amikor 2022 áprilisában meghiúsultak az isztambuli tárgyalások. Akkor elhittük azt a javaslatát, hogy közvetlen tárgyalásokra van szükség Oroszország és Ukrajna között. Létre is jött három forduló Belaruszban, néhány további online forduló, aztán pedig az isztambuli személyes tárgyalások, amikre az ukránok első alkalommal hozták el a megállapodás fő téziseit, amikbe mi beleegyeztünk. Ezeket a fő téziseket parafálták is.”

Azt mondta, David Arahamija, az ukrán delegáció vezetője utóbb egy interjúban elismerte, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök „megtiltotta” nekik a megállapodás aláírását. (A Mérce novemberben írt arról, hogy ez nem így történt.)

„Azóta értjük, hogy nem Zelenszkijjel kell beszélnünk, hanem azzal, aki megtilt vagy megenged számára dolgokat. Amikor letisztul a helyzet, akkor beszélhetünk majd a tárgyalások formátumáról. Ezekre most senki sem áll készen Nyugaton. Vannak még félprovokatív felhívások, hogy Oroszországot rá kell venni a Zelenszkij formulája alapján való tárgyalásra, de úgy gondolom, hogy ezeket senki sem veszi komolyan, és azok helyében, akik adnak a hírnevükre, én felhagynék ennek a formulának az emlegetésével” – mondta Lavrov.

A legvilágosabbnak és legkoherensebbnek a kínai 12 pontos rendezési tervet nevezte. „A legalapvetőbb dolog számunkra az, hogy a kínai dokumentum a történtek okainak elemzéséből indul ki, és abból, hogy ezeket a kiváltó okokat meg kell szüntetni” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter kifogásolta, hogy az összes NATO-tagot rá akarják kényszeríteni a Kijevnek való kötelező segélynyújtásra. Ellentmondásosnak és logikátlannak nevezte az érvet, miszerint a NATO-tagság biztonságot nyújt Ukrajnának, és képtelenségnek, ostobaságnak tartja azt az állítást, hogy Oroszország meg akarja támadni a szövetség országait.

Az orosz diplomácia vezetője „nyilvánvalónak” nevezte Kijev részességét a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ végrehajtott terrortámadásban, mint ahogy számos más, orosz területen elkövetett terrorcselekményben is. Azt mondta, hogy „Ukrajna terrorista állammá vált, ami 10 éve terrorizálja saját országa polgárait, még a határain túl is”.

Az orosz külügyminisztérium hivatalosan felszólította az ukrán hatóságokat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a terrorista tevékenység támogatásával, adják ki a felelősöket, térítsék meg a károkat, és teljesítsék a vonatkozó ENSZ-egyezményekben foglalt kötelezettségeiket.

Ukrajna visszautasítja a vádakat, szerintük épp az orosz fél viselkedik terroristaként Ukrajnában. (MTI)