Az oroszok az ukrán titkosszolgálatok fejét követelik a krasznogorszki terrortámadás után

külföld
április 01., 05:52

Oroszország szerint a Moszkva melletti terrortámadás nyomai Ukrajnába vezetnek, ezért az orosz külügyminisztérium Ukrajnához fordult, és a támadásban érintettek azonnali letartóztatását és kiadatását követeli, írja a Guardian. Az orosz külügy gyanúsítottjainak listáján található SZBU kémelhárításának feje Vaszil Maljuk is, aki korábban beismerte, hogy a titkosszolgálat állt a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő híd elleni támadások mögött.

photo_camera Zelenszkij és Vaszil Maljuk Fotó: STR/AFP

„Az, hogy Ukrajna megszegi a terrorizmus elleni egyezményekből eredő kötelezettségeit, ahhoz vezet, hogy nemzetközi értelemben jogi felelősségre fogják vonni” – közölte az külügy.

Az SZBU visszautasította és értelmetlennek nevezte Oroszország követeléseit. Emlékeztették az orosz külügyminisztériumot, hogy jelenleg épp Vlagyimir Putyin az, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűnök miatt. Az SZBU közleményében cinikusnak nevezte a terrorizmus számonkérését egy terrorista orosz állam részéről.

Egy hete Oroszországban vádat emeltek a Moszkva melletti, krasznogorszki Crocus City Hall elleni, 144 áldozattal járó terrortámadásban részt vevő négy tádzsik férfi ellen. Bár a Iszlám Állam magára vállalta a támadást, az orosz hatóságok ukrán nacionalistákat vádoltak a támadással.