18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Jól láthatóan összeverték és megkínozták a moszkvai terrortámadás vádlottjait

külföld
március 25., 05:25

Vádat emeltek a pénteki, Moszkva melletti, krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadásban részt vevő négy tádzsik férfi ellen, akik a vád szerint legalább 137 embert öltek meg.

photo_camera Samszidin Fariduni Fotó: TATYANA MAKEYEVA/AFP
Az egyik gyanúsított
photo_camera Szaidakrami Racsabalizod Fotó: TATYANA MAKEYEVA/AFP

A 30 éves Dalerzson Mirzojev, a szintén 30 éves Szaidakrami Racsabalizod, a 25 éves Samszidin Fariduni és a 19 éves Muhammadszobir Faizov előzetes letartóztatását május 22-ig rendelte el a bíróság, de ez meghosszabbítható addig, amíg el nem kezdődik a tárgyalásuk. Életfogytig tartó szabadságvesztést kaphatnak, Mirzojev, Racsabalizod és Fariduni elismerte bűnösségét.

photo_camera Muhammadszobir Faizov Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP
photo_camera Dalerzson Mirzojev Fotó: TATYANA MAKEYEVA/AFP

Ahogy a BBC is írja, a vádlottakról készült felvételek alapján látható, hogy mindannyiukat megverték, egyikőjük kerekesszékben érkezett a bíróságra. Brutális kihallgatásukról videók is készültek, amiket az orosz biztonsági erők szivárogtathattak ki. Mind a négy férfi véraláfutásokkal, szétvert arccal jelent meg a bíróságon, Racsabalizod fülét bekötötték, állítólag azért, mert azt levágták, már az elfogása, pontosabban letartóztatása közben. Mirzojev nyakára a fotók szerint egy szakadt műanyag zacskó volt tekerve, Faizovnak pedig a Reuters szerint hiányzik az egyik szeme.

photo_camera Fotó: TATYANA MAKEYEVA/AFP

A Krasznogorszkban lévő koncertteremben pénteken történt terrortámadás. A 137 halálos áldozattal járó merénylet után 11 embert vettek őrizetbe, közülük négyen közvetlenül is érintettek voltak a támadásban. Később kiderült, hogy mind a négyen külföldi állampolgárok.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, de az orosz vezetés az ukránokat gyanúsítja. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat délután azt mondta, a támadók Ukrajna felé próbáltak elmenekülni. Erre Volodimir Zelenszkij is reagált, az ukrán elnök söpredéknek nevezte Putyint, és arról beszélt, hogy az orosz elnököt jobban érdekli, hogy Ukrajnára kenje a támadást, mint hogy megnyugtassa saját állampolgárait.

Vasárnap délután az Iszlám Állam újabb videókat tett közzé a támadásról.