Legalább 60 halálos áldozata van a Moszkva közelében történt terrorakciónak

külföld
március 23., 06:09

Hatvanra emelkedett a péntek esti terrorakció halálos áldozatainak száma, amelyet a Moszkva szélén, egy Krasznogorszkban lévő koncertteremben hajtott végre egyes források szerint 5 maszkos-terepmintás ruhában lévő támadó, akik tüzet nyitottak egy rockzenekar koncertjén, majd gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre.

photo_camera A támadás helyszínén már eloltották a tüzet, az épület tetőszerkezete teljesen kiégett.
Fotó: STRINGER/AFP

A támadás körülményeit vizsgáló orosz szakszolgálat tájékoztatása szerint az áldozatok száma tovább növekedhet. A merényletnek 145 sérültje van, közülük 115 embert szállítottak kórházba, kilencen életveszélyes állapotban vannak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeddig nem szólalt meg közvetlenül a terrorakció kapcsán, ám a TASZSZ orosz állami hírügynökség tájékoztatása szerint Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte: „Az elnök mindenkinek mielőbbi gyógyulást kívánt, és köszönetét fejezte ki az orvosoknak.”

A koncertteremben kiütött tüzet az éjszaka folyamán sikerült megfékezni, a bent rekedtek mentését azonban egyes, a közösségi médiában terjedő videók tanúsága szerint jelentősen megnehezítette, hogy a terem vészkijáratai közül több is be volt zárva. Az épület tetőszerkezete teljesen kiégett.

A terrorakciót az Iszlám Állam vállalta magára.

A Fehér Ház jelezte: korábban figyelmeztették Moszkvát a lehetséges támadásra.

„A hónap elején az Egyesült Államok kormányának információi voltak egy tervezett moszkvai terrortámadásról, amely potenciálisan nagy összejövetelek, akár koncertek ellen irányulhat” - nyilatkozta Adrienne Watson, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Washington „megosztotta ezt az információt az orosz hatóságokkal” - tette hozzá.

Március elején a Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége figyelmeztetést adott ki moszkvai terrortámadások veszélye miatt. Igaz, az a figyelmeztetés csak két napra szólt, de már akkor „nagy létszámú moszkvai rendezvények, köztük koncertek lehetséges megtámadásáról” beszéltek.

A Piknik együttes péntek esti koncertjére az összes jegyet eladták Crocus City Hallba, nagyjából 6800-an lehettek az épületben.

via BBC, Guardian, MTI