Az Iszlám Állam magára vállalta a moszkvai terrortámadást

terror
március 22., 21:59
photo_camera Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a legalább 40 ember életét követelő moszkvai terrortámadásért - jelenti a Reuters a terrorszervezet Telegram-csatornájára hivatkozva. Ott azt írják: „Az Iszlám Állam harcosai az orosz főváros, Moszkva külvárosában, Krasznogorszk városában keresztények nagyszabású gyülekezetét támadták meg, több száz embert megöltek és megsebesítettek, és nagy pusztítást végeztek a helyszínen, mielőtt biztonságban visszavonultak a bázisukra.”

A BBC emlékeztet, hogy az Iszlám Állam a múltban olyan támadásokat is magára vállalt, amelyekhez semmi köze nem volt. Ugyanakkor a moszkvai merényletnek voltak látszólagos előzményei.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) március 7-én közölte, hogy végzett az Iszlám Állam fegyvereseivel, akik terrortámadást terveztek egy moszkvai zsinagóga ellen. „Lőfegyvereket, lőszereket, valamint rögtönzött robbanószerkezetek készítéséhez szükséges alkatrészeket találtak és foglaltak le” - tették hozzá. Az AFP emlékeztetett, hogy az orosz hatóságok gyakran jelentik be a feltételezett iszlamista csoportok által tervezett támadások meghiúsítását. Másnap, március 8-án az USA oroszországi nagykövetsége figyelmeztetett terrortámadásokra.

Dmitrij Medvegyev egykori államfő és miniszterelnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese azonnal az ukránok felelősségét vetette fel, és a kijevi vezetés kivégzéséről fantáziált. Az ukrán külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben „kategorikusan visszautasítja azokat a vádakat, amelyeket orosz tisztviselők kezdtek el hangoztatni”, miszerint Ukrajnának köze volt a koncertteremben történt lövöldözéshez.

A támadást az Európai Unió és az Egyesült Királyság is elítélte. Az orosz állami hírügynökség szerint a sérültek között gyerekek is vannak - írja Guardian. Magyar áldozatról nem tudunk.