Putyin szerint Ukrajna felé akartak menekülni a moszkvai merénylők

külföld
március 23., 13:00

A moszkvai koncertterem elleni merénylet összes támadóját elfogták, mondta Vlagyimin Putyin szombat délutáni beszédében. Az orosz elnök szerint a támadók Ukrajna felé próbáltak elmenekülni. Vasárnapra gyásznapot hirdetett, a koncertterem elleni támadást barbár terrorcselekménynek nevezte.

Putyin megbeszélése az orosz biztonsági tanács tagjaival
photo_camera Putyin megbeszélése az orosz biztonsági tanács tagjaival Fotó: PAVEL BYRKIN/AFP

A moszkvai koncertterem elleni pénteki merénylet után a 11 őrizetbe vett személy közül négyen közvetlenül is érintettek voltak a támadásban. Kilétükről egyelőre nincs hír. Az FSZB annyit mondott, hogy a merénylők át akartak menni Ukrajnába, az ukrán oldallal tartották a kapcsolatot. Várható volt, hogy Moszkva Ukrajnát fogja okolni. A terrorakciót ugyan az Iszlám Állam vállalta magára, de Dmitrij Medvegyev olyat is mondott pénteken, hogy likvidálná az ukrán vezetőket, ha kiderülne, hogy közük van a Moszkva környéki terrortámadáshoz. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint országának semmi köze a merénylethez.

A támadás halálos áldozatainak a száma közben 115-re emelkedett, az áldozatok száma tovább növekedhet.

A támadást Moszkva szélén, egy Krasznogorszkban lévő koncertteremben hajtott végre egyes források szerint 5 maszkos-terepmintás ruhában lévő támadó, akik tüzet nyitottak egy rockzenekar koncertjén, majd gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre.

A Piknik együttes péntek esti koncertjére az összes jegyet eladták Crocus City Hallba, nagyjából 6800-an lehettek az épületben.

(Via BBC)