Zelenszkij: Putyint jobban érdekli, hogy Ukrajnára kenje a moszkvai terrortámadást, minthogy megnyugtassa saját állampolgárait

külföld
március 24., 14:53

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin egy söpredék, amiért Ukrajnára akarja kenni a moszkvai terrortámadást. Az orosz elnök szombat délutáni beszédében mondta, hogy a támadók Ukrajna felé próbáltak elmenekülni.

Zelenszkij szombat esti videóüzenetében arról beszélt, Putyint jobban érdekli, hogy Ukrajnára kenje a támadást, minthogy megnyugtassa saját állampolgárait. Azt is mondta, hogy Oroszország több százezer terroristát küldött Ukrajnába a háború kitörése óta. Ezek az emberek ukránokat kínoznak és erőszakolnak, ahelyett, hogy Oroszországot védenék a valódi szélsőségesektől.

Volodomir Zelenszkij
photo_camera Volodomir Zelenszkij Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A Moszkva szélén, Krasznogorszkban lévő koncertteremben pénteken történt terrortámadás. A 137 halálos áldozattal járó merénylet után 11 embert őrizetbe vettek, közülük négyen közvetlenül is érintettek voltak a támadásban. Később kiderült, hogy mind a négyen külföldiek.

Az orosz titkosszolgálat szerint a merénylők át akartak menni Ukrajnába, az ukrán oldallal tartották a kapcsolatot. A terrorakciót ugyan az Iszlám Állam vállalta magára, de Dmitrij Medvegyev olyat is mondott pénteken, hogy likvidálná az ukrán vezetőket, ha kiderülne, hogy közük van a Moszkva környéki terrortámadáshoz. Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó tagadta, hogy országának köze lenne a merénylethez.

(via BBC)