Tavaly még semmilyen kockázatot nem talált a titkosszolgálat Varga Judit körül, aki azt állítja, hosszú ideje fenyegeti a férje

POLITIKA
április 04., 04:25

„A miniszter nemzetbiztonsági ellenőrzéshez kötött tisztség. Az ellenőrzés elvégzése tehát kötelező, erre Varga Judit korábbi igazságügy-miniszter esetében is sor került, kockázatmentes eredménnyel, legutóbb 2023-ban” – válaszolta a HVG kérdéseire az Alkotmányvédelmi Hivatal. Ez azt jelenti, hogy az akkor még igazságügyi miniszterként tevékenykedő Varga úgy ment át az ellenőrzésen, hogy a titkosszolgálat úgy ítélte: nincs rá leselkedő veszély, kockázat, írja a lap.

Ez azért fontos, mert Varga Judit aznap, amikor a volt férje nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt róla, ezt írta a Facebookon: „Döbbenet. Magyar Péter tényleg megtette. Ezzel zsarol több mint egy éve”. Később pedig arról is írt, hogy Magyar nemcsak őt, hanem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is megpróbálta megzsarolni.

Varga Judit
photo_camera Varga Judit Fotó: Németh Dániel/444

A HVG ezért kereste meg az Alkotmányvédelmi Hivatalt, valamint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot. A kérdéseik több dologra is kitértek: végeztek-e nemzetbiztonsági átvilágítást Vargán, azonosították-e Magyar Péter fenyegetését, érkezett-e jelzés feléjük akár Vargától, akár Gulyás Gergelytől. A fent idézett szűkszavú válasz végül csak az Alkotmányvédelmi Hivataltól érkezett. A konkrétumokra nem válaszoltak, ahogy a lap írja, ez csupán annyit jelent, hogy Varga Juditot és környezetét nem tartották a 2023-ban elvégzett ellenőrzés idején nemzetbiztonsági szempontból kockázati tényezőnek.