A világranglista-negyedik párbajtőröző Kun Anna keveredett doppingügybe, miután háromszor sem találták meg ellenőrzésre

sport
április 05., 15:02

„Holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem”

– írja a Magyar Vívó Szövetség honlapján pénteken közzétett nyilatkozatában a 28 éves vívó. A Magyar Nemzet, akkor még a sportoló nevének említése nélkül, csütörtök délután írta meg, hogy doppingvétség gyanúja merült fel egy olyan magyar vívóval szemben, aki éremesélyesként indulhatna a párizsi olimpián. A sportoló nem pozitív tesztet produkált, hanem tizenkét hónapon belül háromszor is megtörtént, hogy az ellenőrök nem érték el az úgynevezett holléti nyilvántartásban szereplő, általa megadott helyen és „ráérési időben”, márpedig ez már doppingvétségnek számít.

photo_camera Kun Anna a tavalyi milánói vívó-világbajnokságon
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által meghatározott szabályok szerint, az úgynevezett nyilvántartott vizsgálati csoportba tartozó sportoló köteles holléti információk szolgáltatására. Minden negyedévre, minden egyes napra kötelező megadnia a rendszeres tevékenységeit, az éjszakai szálláshelyét, illetve egy olyan napi 60 perces idősávot, amikor elérhető tesztelésre. Ha valaki tizenkét hónapon belül háromszor nem érhető el ezen a helyen és időben, akkor doppingvétséget követ el.

„Sajnos, az én esetemben is ez történt, külső körülmények miatt. Ezért jelenleg holléti mulasztással kapcsolatos doppingvétség gyanúja miatt eljárás van folyamatban ellenem. A jogi képviselőm és csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy bebizonyítsák, az ellenem regisztrált mulasztások nem önhiba miatt történtek” – írta a közleményben Kun Anna. A sportoló arról is ír: „bár ennek semmi köze a tiltott anyag, vagy módszer használatához, mégis súlyos, (és néhány esetben) akár igazságtalan következményekkel járhat ez az adminisztrációs hiba”. Hozzátette, hogy az elmúlt 12 hónapban 8 alkalommal tesztelték, „kivétel nélkül mindegyik eredményem negatív lett (…) nem hibáztam abban, amiért a nemzetközi doppingellenes program létrejött és működik”. A közleményt azzal zárja, hogy a folyamatban levő eljárás és a jogi védekezés sikere érdekében a történtekkel kapcsolatban nem kíván további nyilatkozatot tenni.

A holléti mulasztás, bár doppingvétségnek számít, nem jár automatikus eltiltással. A Magyar Nemzet ugyanakkor már azt is megírta, hogy ha Kun – aki a múlt hónapban egy 324 fős mezőnyben nyerte meg a párbajtőrözők Grand Prix-versenyét – nem indulhat a párizsi olimpián, akkor a világranglista-13. Muhari Eszter számára nyílik meg az út. Ő egyébként ezen a múlt havi budapesti GP-versenyen ezüstérmes lett Kun mögött.