Februárban kevesebbet vásároltunk, mint januárban

gazdaság
április 05., 06:56

A januárinál 0,6 százalékkal kisebb volt a kiskereskedelmi forgalom februárban, közölte a KSH pénteken a szezonális és naptárhatással kiigazított adatokat. Éves alapon viszont folytatódott a januárban megkezdődött javulás: a nyers adat szerint 4,6 százalékos, a naptárhatástól és szökőnaphatástól megtisztított adat szerint 1,1 százalékos volt a növekedés.

Sorozatban ez volt a második hónap, amikor a kiskereskedelmi forgalom éves alapon javult, elsősorban a benzinkutaknak köszönhetően. A részletes adatok szerint ugyanis az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7 százalékkal, a benzinkutakon 3,9 százalékkal bővült a forgalom. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben viszont 2,1 százalékos visszaesés volt.

link Forrás

Persze a februári növekedés csalóka, hiszen hatalmas, több mint tíz százalékos tavaly februári visszaesés bázisa. Ez azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene még mindig több mint 9 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi inflációs sokk előtti, 2022-es februárban volt. A benzinkutak mostani, viszonylag jó forgalmát egy még nagyobb, több mint 14 százalékos visszaesés előzte meg, így a két évvel ezelőtti szintnek még mindig csak a 89 százalékán volt az üzemanyag-kereskedelem.

A KSH adatai szerint az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1395 milliárd forint volt februárban, ennek a pénznek a felét élelmiszerboltokban költöttük el. Az idén februári költés a tavaly februárinál 85 milliárddal, az idén januárinál 39 milliárd forinttal volt nagyobb.