„Külföldi ügynök” lehet minden magyar szervezet, ami Szlovákiában magyarországi támogatást kap

külföld
április 05., 06:57

A Szlovák Nemzeti Párt, vagyis az SNS benyújtotta javaslatát, miszerint Szlovákiában annak a szervezetnek, ami évi 5000 eurónál nagyobb külföldi támogatásban részesül, a neve mellé kell írnia, hogy „organizácia so zahraničnou podporou”, vagyis hogy „külföldi támogatással rendelkező szervezet”. Az SNS javaslatát várhatóan a Robert Fico vezette Smer és a Peter Pellegrini vezette Hlas is támogatni fogja.

Ahogy a Paraméter is írja, hasonló törvényt Vlagyimir Putyin léptetett életbe Oroszországban még évekkel ezelőtt, hogy felszámolja a civil szférát és a független sajtót, amik megkapják a „külföldi ügynök” címként a külföldi támogatás miatt.

Az SNS javaslata már a következő, április 16-án kezdődő ülésén napirendre kerül.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Robert Fico már tavaly novemberben beszélt egy „ügynöktörvényről”, ami „kimondja, hogy ha a Szlovákia területén működő civil szervezet külföldi finanszírozásban részesül, külföldi ügynök megjelölést kell viselnie”.

A tervezet ellen több szlovákiai magyar politikus is tiltakozik. Mózes Szabolcs, a Magyar Szövetség elnökségi tagja Facebookon azt írta: „Sajnos lassan közeleg, amire a választások előtt figyelmeztettem Fico egyik hőbörgése kapcsán. Azzal fenyegetett, hogy »külföldi ügynök« bélyeget kapnak azok a szervezetek, amelyek külföldi támogatásban is részesülnek”.

Szerinte az SNS tervezete legjobban a szlovákiai magyar szervezeteknek fájna, amiket megbélyegezne a szlovák állam. „Dankóék tervezete leginkább a magyar szervezeteket érintené, amelyek különböző magyarországi forrásokból kapnak támogatást kulturális, oktatási, egyházi, közösségépítő vagy egyéb tevékenységre. Mert a szlovák állam nem támogatja eléggé a magyar intézményrendszert.”