Nem indul, mégis Fico lehet a szlovák elnökválasztás legnagyobb nyertese

külföld
április 05., 10:05
  • A nyugatos Ivan Korčok és a Robert Ficóval egy koalícióban lévő Peter Pellegrini között dől el a szlovák elnökválasztás szombati második fordulója.
  • A két jelölt fej fej mellett halad, megjósolhatatlan a végső győztes.
  • Nagy kérdés, hogy számíthat-e Pellegrini a harmadik helyen végzett szélsőjobboldali jelölt, Štefan Harabin több százezer szavazójára.
  • A Magyar Szövetség elnökjelöltje Pellegrinivel egyezett meg, miközben másnap Korčokkal lett volna találkozója.
  • Különös, hogy Ficónak akár még jól is jöhet, ha a magyarhoz hasonlóan szimbolikus jelentőségű szlovák elnöki székben a nyugatos, lesorosügynöközhető Korčok ül.

A szlovák elnökválasztás március 23-i első fordulóját nagy meglepetésre a nyugatos ellenzéki Ivan Korčok nyerte a hatalmon lévő Smer és Hlas jelöltje, Peter Pellegrini előtt. Nem is kicsivel, 5 és fél százalékpontnyi különbséggel. Ők ketten jutottak a most szombati második fordulóba. Az esélyekről beszélgettünk Szalay Zoltánnal, a szlovákiai Napunk vezető szerkesztőjével.

Korcok a Fico vezette hatalom kulturálatlanságáról beszélt
photo_camera Korcok az elsőfordulós győzelem után Fotó: ZUZANA GOGOVA/Anadolu via AFP

Pillanatnyilag megjósolhatatlan, hogy ki lesz az 1993-ban függetlenné vált Szlovákia hatodik köztársasági elnöke. A felmérésekben fej fej mellett van a két jelölt, bőven hibahatáson belül, gyakorlatilag megegyező arányú szavazóval. Néhány hónappal korábban, a Smer őszi győzelme után senki sem gondolta, hogy ilyen szoros lesz az elnökválasztás. Pellegrininek kényelmes 5-10 százalékpontos előnye olvadt el mostanra. És már nem először. A tavaly őszi parlamenti választáson biztosan nyerő helyzetből lett végül harmadik az általa elnökölt Hlas.

Kirúgták a kampányfőnököt

A kétfordulós választásoknál mindig nagy kérdés, hogy a kieső jelöltek felszólítanak-e valamelyik továbbjutó támogatására. A sokszor Trump viselkedését idéző szélsőjobboldali Štefan Harabin első fordulós 264 ezer szavazatával (11,73 százalék) Pellegrini bizonyára megnyerné a választást. Ráadásul a koalíciós társ Szlovák Nemzeti Párt is Harabint támogatta az első fordulóban. Van azonban egy kis bökkenő. Harabin nem tette meg azt a szívességet, hogy híveit Pellegrini támogatására szólítsa fel, ehelyett arról beszélt, hogy szavazói intelligens emberek, akik el tudják dönteni, kire szavazzanak szombaton.Volt egy érdekes közjáték is: Harabin kampányfőnöke kiadott egy közleményt arról, hogy a harmadik helyen végzett politikus Pellegrinit támogatja, majd alig pár órán belül a közleményt visszavonták, a kampányfőnököt kirúgták.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.