Simán nyilvántartásba vették Gödényék pártját, ami korábban hamis ajánlásokat adott le

POLITIKA
április 05., 15:06

Újabb jelölő szervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Köztük ellenszavazat nélkül nyilvántartásba vették az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra a Gödény György-féle Normális Élet Pártját is, ami már a 2022-es választáson úgy indult, hogy hamis ajánlásokat adtak le, néhol halottak aláírásait is felhasználták. A párt jelenlegi elnöke egyébként az a Stekler Ottó, aki kamupártjaival korábban kampánytámogatásokat nyúlt le.

Gődény György
photo_camera Gődény György Fotó: 444

Rajtuk kívül A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját is. Az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint péntek délig már 25 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen.

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vette a Megyei Jogú Városért Egyesületet, a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesületet, a Szegvár Plusz Egyesületet, a TESO Egyesületet, az Agóra Egyesületet, a Délpesti Patrióták Szakmai Egyesületet, a Civilek Nagykovácsiért Egyesületet, a 2112 Veresegyházért Egyesületet, a Civil Demokraták Városunkért Egyesületet, a Közösségünk Almádiért Egyesületet, a Közösen a Városért Egyesületet, az Összefogás városunkért egyesületet, a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesületet, a Szövetség Érdért Egyesületet, valamint a "Dr. Vass Péter Koalíció" Egyesületet.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig nyilvántartásba vette a Soroksári Német Nemzetiségi Egyesületet, a Rákosvölgye Népi Kulturális Hagyományőrző Egyesületet, a Barátság Ukrán-Magyar Nemzetiségi Egyesületet, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesületét, a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesületét, a Hodinka Antal Országos Ruszin Értelmiségi Egyesületet és a Budapesti Román Egyesületet.

Visszautasította az NVB, hogy jelölőszervezetként nyilvántartásba vegye a Jászapátiért Önökkel Szövetségben Egyesületet, mert a kérelmet nem az arra jogosult nyújtotta be.

Az önkormányzati választásra 234 jelölő-szervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 61-et vettek nyilvántartásba. Az NVB pénteki határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölő szervezetek - pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek - állíthatnak, valamint azon - a listás választások kivételével - független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amelyik a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölő szervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölő szervezeteket a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölő szervezetet.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölő szervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.(MTI)