Magyar Péter: Több százezren vagyunk itt, és visszaköveteljük az országunkat, nemzeti intézményeinket

április 06., 14:13

Tarr Zoltán református lelkész a színpadon

A Református Egyház volt zsinati tanácsosa volt az, aki a kegyelmi botrány kirobbanása után arról beszélt, hogy Balog Zoltán „soha nem látott hitelességi válságot” okozott az egyházukban. Mint most fogalmazott, nagyon örül, hogy ennyi szabad embert lát itt. "Egészséges, keresztény egyházak nélkül nincs egészséges társadalom", idézte Gulyás Gergelyt Tarr, majd elmondta, hogy beteg a magyar társadalom, és ezért kiemelt felelősség terheli az egyházakat.

Szerinte az emberek ma Magyarországon menekülnek a kurzuskereszténységtől, tömegesen hagyják ott az egyházakat. Pedig számolatlanul áramolnak a milliárdok az egyházakhoz. Tarr szerint világos üzenet ez az egyházaknak, hogy eltértek eredeti küldetésüktől. Kitért arra is, hogy sok tisztességes egyházi közösség és személy van, akik csendben teszik a dolgukat, és a baj nagyobb szinten van. Majd Balogra tért át, és hogy a kegyelmi ügyben elfogadhatatlan volt, amit a püspök tett.

"Mondjon le!" - skandálják a téren, amihez Tarr is csatlakozik. Majd sok testévre nevében bocsánatot kért a bicskei gyermekotthon áldozataitól, és mindazoktól, akiket egyháza vezetője lebecsült.

Majd egy török szólást említett, mely szerint bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert a fejsze ravaszul meggyőzte őket, hogy mivel fából van a nyele, ő is közülük való. Szerinte így élünk ma ebben az országban, és ezért jöttek el ma ennyire sokan ide, mert elegük van ebből.

Vegyük vissza közösségeinket! - üzente még meg, és ennek szellemében a reformátusok "meg fogják oldani" a Balog-ügyet, minden jogilag lehetséges eszközzel.