Orvosok és környezetvédők követelik, hogy Brüsszelben is vezessenek be alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat

külföld
április 07., 07:39

Több mint 100 orvos és környezetvédő szólította fel nyílt levélben a brüsszeli törvényhozókat arra, hogy Londonhoz és Párizshoz hasonlóan Brüsszelben is vezessék be az alacsony károsanyag-kibocsátású zónákat.

Az IS Global felmérése szerint Brüsszel a nyolcadik legrosszabb helyen áll a több mint 800 európai város közül a tüdőt károsító nitrogén-dioxid kibocsátás tekintetében, amely a belső égésű motorok egyik fő mellékterméke. A PM2.5, vagyis a légúti mélyen bejutó finom részecskékre nézve sem áll Brüsszel jó helyen, 858 város közül a 308. helyezett.

A brüsszeli levegő minőségét nagyban befolyásolja, hogy nagy a belvárosban az autóforgalom, sokan járnak vállalati autóval dolgozni és a városon keresztül halad egy autópálya is. Az orvosok és környezetvédők által indított nyílt levél szerint évente több mint 900 lakos hal meg a rossz levegőminőség miatt Brüsszelben.

A nyílt levelet 140 szakértő írta alá, amely egy belga nemzeti lapban jelent meg a hétvégén. Ebben az áll, hogy naponta több mint két ember hal meg a szennyezettség miatt, ami a brüsszeli halálozási okok 10 százalékát teszi ki. A levél azt sürgeti, hogy a tervezettnél hamarabb hozzanak intézkedéseket. (Guardian)