Vasárnap országosan pont 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál

időjárás
április 08., 17:47

Április 7-én országszerte kora nyárias idő volt: az átlagos maximum-hőmérséklet ezen a napon 15,1 fok, ezzel szemben most 25,1 fok volt az átlag, tehát országosan pont 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál – írja a HungaroMet.

Budapesten megdőlt a melegrekord is, Újpesten 26,5 fokos maximum-hőmérsékletet mértek. A korábbi fővárosi rekord 26,1 fok volt, amit a Budapest Krisztina állomáson jegyeztek fel 1986-ban.

photo_camera Forrás: HungaroMet

A szélsőségek válogatása és ellenőrzése a mérések kezdete óta tart, ennek ellenére előfordulhat, hogy a bemutatottnál szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy esetleg hibás érték maradt az adatok között, különösen a 20. század első felében, amikorból túlnyomó részben csak kéziratos formában vannak adataink.

Az abszolút szélsőértékek, vagyis az eddig mért legnagyobb és legkisebb értékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak. Ellenőrzésük és elfogadásuk ezért mindig részletes vizsgálatot igényel. A bekövetkezésük gyakran különböző meteorológiai jelenségek véletlenszerű egybeesésének és bizonyos lokális hatások megerősödésének a következménye. Az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása, vagyis az eredeti adatok inhomogenitása miatt képvisel rekordot az idősor egyébként átlag körüli eleme – írja a HungaroMet.