A rekordmeleg március után „egy eddig ismeretlen területre” léphetünk

klímaváltozás
április 09., 08:20

„Ha a nyár végére még mindig rekordokat döntögető hőmérsékleteket tapasztalunk az Atlanti-óceán északi részén vagy máshol, akkor egy eddig ismeretlen területre léptünk” – mondta a BBC-nek Gavin Schmidt, a Nasa Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatója.

Mindezt azután mondta, hogy kiderült, a mostani március volt minden idők legmelegebb márciusa. Legalábbis amióta vannak hőmérsékleti adataink.

A BBC cikke szerint a mostani hőség mögött az El Niño áll, és bár utóbbi lenyugvása után a következő hónapokban a hőmérsékletnek átmenetileg csökkennie kellene, egyes tudósok attól tartanak, hogy ez nem így lesz.

Most márciusban 1,68 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az ipari forradalom előtti időkben, vagyis mielőtt elkezdtünk volna nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot elégetni. Igaz, a márciusi rekordmeleg várható volt, mert a tavaly júniusban kezdődő El Niño, ami decemberben érte el csúcspontját, tovább melegítette a fosszilis tüzelőanyagok elégetése által a légkörbe jutott meleget.

És bár a hosszabb távú felmelegedési tendenciák nagyjából még mindig megfelelnek a várakozásoknak, a tudósok továbbra sem tudják pontosan megmagyarázni, miért volt ennyire meleg 2023 vége. Mert a hőmérsékleti rekordok már tavaly szeptember környékén elkezdtek megdőlni, akkor, amikor az El Niño még csak kialakulóban volt, így az nem magyarázza az extra meleget.

A tudósok csak egy dologban biztosak: az egyetlen megoldás a felmelegedés csökkentésére a gázok kibocsátásának gyors csökkentése.