Milyen felmelegedés?!

klímaváltozás
április 09., 16:16

„Talán sokakban felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi, nyárias idő mennyivel tér el az ilyenkor megszokottól. Nekik szemléltetésképp szeretnénk megmutatni a tavalyi, illetve a két évvel ezelőtti hőtérképet ugyanezen a napon”, írja az Időkép vezető meteorológusa arról a két térképről, amikből kiderül:

két évvel ezelőtt pont húsz fokkal volt hidegebb ezen a napon.Magyarországon napok óta olyan meleg van, mintha május vége, június eleje lenne, vasárnap például tíz fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál. Világszinten március volt zsinórban a tizedik hónap, amikor megdőlt a melegrekord. Az idei volt a valaha mért legmelegebb március a világon.

link Forrás

A BBC Gavin Schmidtet, a Nasa Goddard Űrkutatási Intézetének igazgatóját megszólaltató riportja szerint a mostani hőség mögött az El Niño áll, és bár utóbbi lenyugvása után a következő hónapokban a hőmérsékletnek átmenetileg csökkennie kellene, egyes tudósok attól tartanak, hogy ez nem így lesz.

Kedden a svájci KlimaSeniorinnen csoport főleg hetvenes éveikben járó női aktivistái pert nyertek az ország ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert Svájc nem tesz eleget a klímaváltozás megfékezéséért. Ez az első eset, hogy a bíróság globális felmelegedést érintő ügyben döntsön egyéni kezdeményezésre, és mivel a döntés kötelező érvényű, az akár negyvenhat európai országban vezethet jogi változásokhoz.

Az Időkép szerint Európa felett már napok óta anticiklonális hatások uralkodnak, de szerdára virradóan száraz hidegfront érkezhet, ami elsősorban az ország nyugati részein hoz majd kisebb lehűlést. Kelet és nyugat között nagy hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki: szerda délután a Dunántúlon maximum húsz, a Dunától kelere akár huszonhét fokra van kilátás.

Címlapon: A kiszáradt Nagyszéksós-tó a mórahalmi bivalyrezervátum területén, 2022 júliusában. Fotó: Németh Dániel/444