Hetvenéves nők nyertek pert Svájc ellen, mert az nem tesz eleget a klímaváltozás megfékezéséért

klímaváltozás
április 09., 12:55

Pert nyertek az országuk ellen a svájci KlimaSeniorinnen főleg hetvenes éveikben járó női aktivistái a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, mert Svájc nem tesz eleget a klímaváltozás megfékezéséért.

Március volt zsinórban a tizedik hónap, amikor megdőlt a melegrekord, az idei volt a valaha mért legmelegebb március a világon. A kereset szerint az idősebb nőket - korukból és nemükből adódóan - kiemelten érintik a hőhullámok, ezért a több mint kétezer tagot számláló szervezet kilenc éve kampányol.

A KlimaSeniorinnen tagjai a döntés után Strasbourgban, 2024. április 9.
photo_camera A KlimaSeniorinnen tagjai a döntés után Strasbourgban, 2024. április 9. Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

A strasbourgi bíróság szerint Svájc lépései a klímacélok eléréséért elégtelenek voltak, és számos kritikus hiányosságra mutattak rá például az üvegházhatású gázok csökkentésére szolgáló intézkedések terén.

Ez az első eset, hogy a bíróság globális felmelegedést érintő ügyben döntsön egyéni kezdeményezésre, és mivel a döntés kötelező érvényű, az akár negyvenhat európai országban vezethet jogi változásokhoz. Hat portugál fiatal és egy volt francia polgármester szintén pereket indított, amiért szerintük az európai országok nem tesznek eleget a felmelegedés ellen, ami sérti az emberi jogaikat - de az ő keresetüket visszadobta a testület.

(BBC)