A Szlovák Nemzeti Párt nem elégedett a kisujjból szopott felmérésekkel, jöhet az állami közvéleménykutatás

szlovákia
április 10., 06:17

A Szlovák Nemzeti Párt mindig kitalál valamit. Az ősszel hatalomra jutott Robert Fico vezette pozsonyi koalíció legkisebb tagja magyar mintára a kormány alá akarja gyűrni a közmédiát, orosz mintára be akarja vezetni azt, hogy a külföldről támogatást kapó szervezetek külföldi ügynöknek számítsanak, és itt a legújabb dili: be akarják vezetni az állami közvéleménykutatásokat.

A Napunk emlékeztet arra, hogy ezek éppen Robert Fico egy korábbi miniszterelnöksége alatt, 2009-ben szűntek meg, amikor kiderült, hogy a Smer népszerűsége 6 százalékponttal visszaesett. A rossz hírt már nem is hozták nyilvánosságra, az állami, politikai tartalmú közvélemény-kutatásokat pedig megszüntették.

Az ötlettel előálló Szlovák Nemzeti Párt elnöke egyébként az az Andrej Danko, aki Orbán Viktor nagy csodálója, nem véletlen, hogy olyan területeket is az állam uralma alá akar hajtani, ahol annak sok keresnivalója nincs. Hiába, a jó öreg, magyarellenességre fókuszáló Jan Slota-féle nemzeti párt már a múlté.

És honnan az ötlet? Danko nincs megelégedve azzal, hogy ilyen-olyan intézetek közölnek különféle módszertannal felméréseket, miközben lehet, hogy azokat el sem végzik, csak a kisujjukból szopják ki az eredményt. A Napunk szerint az sem lehetetlen, hogy az újonnan felálló intézmény a közvélemény-kutatások mellett magyar mintára nemzeti konzultációkat is lebonyolítana.