Elfogadhatatlannak tartja az Európai Bizottság, hogy kínai rendőrőrsök működjenek az EU-ban

eu
április 10., 20:10

Az Európai Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy kínai rendőrőrsök működésén keresztül Peking kiterjeszti tevékenységét a tagállamok területére - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán. A biztos a kínai rendőrök európai tevékenységéről tartott EP-vitán hangsúlyozta, az EU aggodalommal figyeli, hogy számos uniós tagállamban kínai rendőrösök működnek. A magyar kormány márciusban jelentette be, hogy hamarosan kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon.

Az Európai Bizottság elítéli a külső befolyásolás minden formáját az uniós tagállamok területein akár állam, akár gazdasági szereplő részéről. kívüli tevékenységét jelentő feladatokat is végeznek” - mondta Szkínász.

Margarítisz Szkínász
photo_camera Margarítisz Szkínász Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu via AFP

Azt mondta, az EU és Kína kapcsolatát midig a béke és a biztonság szavatolása, a szabályokon alapuló világrend, valamint egy kiegyensúlyozott és kölcsönös kereskedelmi kapocslatok jellemezték. A jelenlegi gazdasági és geopolitikai helyzet megköveteli, hogy az EU és Kína nyíltan és őszintén beszéljen egymással az egyre sokasodó, problémát jelentő olyan kérdésekben, mint az emberi jogi jogsértések esetei, a kereskedelemben jelentkező egyensúlytalanság, vagy a külső befolyásolás.

Az EU komoly lépéseket fog tenni azokkal szemben, akik az EU-n kívülről befolyást akarnak gyakorolni, a demokráciát alá akarják ásni, vagy meg akarják félemlíteni a szuverén országokban élő állampolgáraikat. Az ilyen fellépés emberi jogok, a demokratikus elvek és a jogállamiság súlyos megsértését jelenti. Beszélt arról is, hogy Kína információkat manipulál és hibrid fenyegetést jelent az európai biztonság szempontjából. „A jogállamiság és a biztonság szavatolása Európában az európai szervek feladata, azt nem lehet kiadni a kezünkből. Nem engedhetjük meg, hogy egy unión kívüli ország fenyegesse az Európában élőket. Nem kell más kormányok pajzsait is gumibotjait használni és megengedni, hogy biztonsági szerveik jelen legyenek területünkön” - tette hozzá az uniós biztos.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője a vita során elmondott felszólalásában azt mondta, noha az EU komolyan veszi a külföldi befolyásolás kérdését, "továbbra is vak a saját autokrata tagállamai által gyakorolt befolyásolással szemben". Elmondta, Magyarországon kínai rendőrök fognak a turisták által gyakran látogatott területeken járőrözni. „Ha ez nem külföldi befolyásolás, akkor nem tudom, mit nevezünk annak.” Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke a vita után arról beszélt, a vita során senki nem akarta a kínai rendőrök ügyét Magyarországhoz kötni, kivéve a „dollárbaloldal hűséges képviselőjét”, Cseh Katalint. (MTI)