Mi így szuverénolunk: kínai rendőrök Magyarországon

vélemény
március 07., 05:04
Orbán Viktor és Hszi Csin-Ping 2017 májusában Pekingben.
photo_camera Orbán Viktor és Hszi Csin-Ping 2017 májusában Pekingben. Fotó: ROMAN PILIPEY/AFP

Orbán Viktor eredetmítoszának fontos eleme, hogy hazaküldte a szovjet hadsereget. 35 évvel a Nagy Imre temetésén elmondott híres beszéde után a szuverenitásmániás miniszterelnök újabb fontos politikai mérföldkőhöz érkezett: behívta a kínai rendőrséget. Bohócot bárki csinálhat magából, ez még egy miniszterelnöknek is szent joga, de egy komplett országot is odáig vinni talán egy kicsit erős.

Miután néhány napja a német Welt elsőként írt arról, hogy hamarosan kínai rendőrök járőrözhetnek magyar utcákon, szerdán a Belügyminisztérium a Telex kérdésére megerősítette, hogy tényleg:

„a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.”

Mindez néhány héttel az után derült ki, hogy Budapesten Orbán Viktorral és Pintér Sándorral tárgyalt a kínai közbiztonsági miniszter. A magas szintű egyeztetéseket nem verték nagy dobra Budapesten, a kínai beszámolókból viszont kiderült, Vang Hszia-hong felajánlotta, hogy a jövőben Kína „a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokon túlmenően közbiztonsági kérdésekben is” támogatná stratégiai partnerét, Magyarországot.

Talán 2024-ben már nem kell hosszasan írni arról, hogy Kína milyen diktatúra, mint ahogy arról sem, hogy milyen közbiztonsági módszereket alkalmaz az ujgurok lakta Hszincsiang tartománytól Tibeten át mindenki ellen, aki nem tetszik Hszi Csin-ping egyre zártabb rendszerének. Ha nem is fogadja el ezt a világ demokratikusabb része, de együttélni megtanult vele. Ezeket a módszereket importálni viszont szerencsésen keveseknek jut eszébe.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.