Újabb illegális kínai rendőrségeket találtak Európában

bűnügy
2022 december 05., 08:17
comments 6

Újabb illegálisan működő kínai rendőrségeket talált Európában egy spanyol civil szervezet - ezúttal főként Olaszországban -, ezeket feltételezhetően a külhoni kínaiak ellenőrzésére és megfélemlítésére használják, írja a Guardian.

A most felderített illegális hivatalok Olaszországban találhatók, Rómában, Milánóban, Bolzanóban, Velencében, Firenzében és Pratóban - itt él a legnagyobb kínai közösség az országban - is találtak gyanús rendőrségeket, összesen tizenegyet. Kína azt mondja, az állomásokat csak azért hozták létre, hogy

segítsenek a kínai állampolgároknak olyan bürokratikus eljárásokban, mint a jogosítvány vagy az útlevél megújítása.A Safeguard Defenders civil szervezet azt állítja, hogy – a hivatalos kínai kiadatási adatokban nem szereplő – bizonyítékai vannak, hogy Olaszországból több kínai állampolgárt is visszatoloncoltak az országba. Például egy gyári munkást, aki tizenhárom Olaszországban töltött év után visszatért Kínába, majd nyomtalanul eltűnt.

Feltételezett illegális kínai rendőrőrs Budapesten
photo_camera Feltételezett illegális kínai rendőrőrs Budapesten Fotó: Kozári Zita / Tompos Márton / Facebook

Budapesten is találtak illegális kínai hivatalt

Október végén megírtuk, hogy nem hivatalosan működő kínai rendőrőrsöket talált Hollandiában a Safeguard Defenders. A kínai kormányt azzal vádolják, hogy legalább két illegális „rendőrállomást” létesített Hollandiában, hogy megpróbálja elhallgattatni azokat az Európában élő kínaiakat, akik kritikusak a távol-keleti állam kormányával szemben. A holland kormány november elején már elrendelte ezek bezárását.

A jelentés szerint a kínai kormány ötvennégy „tengerentúli rendőrségi szolgálati központot” hozott létre öt kontinens huszonegy országában, a Guardian cikke már száz illegális rendőrségről ír. A legtöbb illegális kínai rendőrőrs Európában található: kilenc Spanyolországban, a most felderített tizenegy Olaszországban - de az Egyesült Királyságban és Magyarországon, Budapesten is találtak hasonlót.

Külhoni kínaiak ellenőrzésére, megfélemlítésére használhatják

A civil szervezet azt mondja, az egységek látszólag nemzetközi bűnüldözésre és adminisztratív feladatok ellátására szolgálnak, de valójában „meggyőzési műveleteket” hajtanak végre, hogy

a rezsimmel szemben kritikus kínaiakat hazatérésre kényszerítsék.A cikk szerint a hazatoloncoltak egy része a „Rókavadászat” hadművelet célpontja lehetett, amelyet a külföldre menekült „korrupt” hivatalnokok üldözésére indított Hszi Csin-ping kínai elnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.