Kína „vészhelyzeti” szintű cenzúrát vezet be a járványkorlátozások elleni tüntetések miatt

külföld
2022 december 02., 08:19

A kínai hatóságok a legmagasabb szintű cenzúrát kezdeményezték a kiszivárgott irányelvek szerint, beleértve a VPN-ek az online cenzúra megkerülésének egyéb módszerei elleni fellépést, miután a példátlanul heves tiltakozások a „zéró Covid”-politikával szembeni széles körű frusztrációt mutatták.

photo_camera Üres papírlapos tüntetők Pekingben, 2022. november 27-én Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az erőszakos fellépés, beleértve a tüntetők nyomon követését és kihallgatását, a járványügyi korlátozások enyhítésével párhuzamosan zajlik. Egy rendkívüli héten Kínában a „zéró Covid”-korlátozások elleni tiltakozások között Hszi Csin-ping tekintélyelvű uralmát is bírálták, amit Csiang Cö-min volt kínai vezető halála is felerősített.

Az online kínai platformoknak kiszivárgott irányelvek – amiket először egy, a tiltakozással kapcsolatos információk megosztására szolgáló Twitter-fiókban tettek közzé – felfedték a hatóságok aggodalmát az úgynevezett „nagy tűzfal” megkerülése iránti növekvő érdeklődéssel kapcsolatban. A tiltakozásokat szigorúan cenzúrázták, de tüntetők és más állampolgárok VPN-eket használtak a nem kínai hírek és a Kínában betiltott közösségi médiaalkalmazások eléréséhez. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.