Kínában a tömegtiltakozások hatására enyhítenek a covid miatti korlátozásokon

járvány
2022 december 01., 13:56

Sanghaj és Kuangcsou számos városnegyedében feloldották a covid miatti lezárásokat csütörtökön, annak ellenére, hogy egyre több a fertőzött, és szerdán rekord magas volt a napi új esetek száma. Szun Csunlan, Kína egyik elnökhelyettese, és egyben a víruskezelés fő felelőse, bejelentette, hogy az ország most „új helyzet és új feladatok elé néz a járványmegelőzésben”, és a tesztelésre, kezelésre és karanténra vonatkozó szabályok optimalizálására szólított fel.

Vacsorázó emberek Kuangcsou egyik negyedében, a korlátozások enyhítése után.
photo_camera Vacsorázó emberek Kuangcsou egyik negyedében, a korlátozások enyhítése után. Fotó: -/AFP

Csunlan arról beszélt egy járványügyi szakértőkkel tartott értekezleten, hogy az omikron gyengül, és enyhébb megbetegedést okoz. Az enyhítéssel kapcsolatos bejelentések semelyik városban nem említették, hogy egyébként tömegtüntetések voltak. A következő napokban még több helyen jelentik be az enyhébb karanténszabályokat, és a tömeges tesztelést is csökkenteni fogják.

A Reuters forrásai szerint a covid-pozitív embereknek engedni fogják, hogy ők és közeli hozzátartozóik bizonyos körülmények mellett az otthonukban maradjanak karanténban, ne kelljen az állami gyűjtőhelyekre menniük. Ez elég nagy ugrás ahhoz képest, hogy korábban akár egy pozitív beteg miatt is komplett társasházakat zártak le, vagy hogy más miatt beteg gyerekeket nem lehetett kórházba vinni a lezárásokra hivatkozva. A zéró covid irányelvet így hamarosan kivezethetik. (BBC, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.