A rák elleni gyógyszer fejlesztésére is használják a Karikó Katalin-féle mRNS-technológiát

TUDOMÁNY
április 11., 07:21

A Karikó Katalin és Drew Weissman által kifejlesztett és szabadalmaztatott mRNS-alapú gyógyszerfejlesztési technológiát a koronavíruson kívül más fertőző kórokozók, valamint a rák elleni vakcinák fejlesztésében is használják, írja a Népszava. A orvosi-élettani Nobel-díjas Karikó a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjaként kedden tartotta székfoglalóját.

photo_camera Fotó: PETER KOHALMI/AFP

A rákkal kapcsolatos fejlesztések már előrehaladott állapotban vannak, írja a lap, hozzátéve, hogy az embereken végzett klinikai vizsgálatok eredményei nyomán biztosra vehető, hogy még ebben az évtizedben lesz eredményük.Az eljárás lényege, hogy az mRNS-t bejuttatják a daganatos sejtekbe, az immunsejtek pedig felfedezik és elpusztítják a tumorsejtet. A rákos megbetegedéseknél gyakran fennáll a kiújulás veszélye. A Karikóék által felfedezett hatásmechanizmus révén azonban ennek kockázata még évek múlva is jelentősen csökken, ennek oka, hogy a tumor elpusztítására kapott parancsra az immunsejtek még emlékezni fognak. Jelenleg tíz különböző rákfajta gyógyítására szolgáló készítmény van tesztelési fázisban.

A rákos megbetegedéseken kívül több speciális betegség kezelésében is szerepet játszhatnak majd az mRNS-alapú készítmények, jelenleg több mint 150 olyan fejlesztés zajlik, ami már a humán klinikai vizsgálatok fázisában tart.