Pártja súlyos választási veresége után benyújtotta lemondását a dél-koreai miniszterelnök

külföld
április 11., 05:03

Felajánlották lemondásukat a dél-koreai kormánypárt vezető politikusai, vállalva a felelősséget a szerdai országgyűlési választásokon elszenvedett súlyos vereségért, írja a Guardian. Az eredmény súlyosan meggyengítette az ország konzervatív elnökét, Jun Szogjolt.

photo_camera Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Csütörtökön beadta a lemondását az ország miniszterelnöke, Han Dokszu, miután egyértelművé vált a Népi Erő Párt (PPP) vereségének mértéke, ahogy a pártvezető is távozik. Jun Szogjol azt mondta, hogy „alázatosan elfogadja” az eredményt, és az államügyek átalakítását ígérte.

A liberális ellenzéki pártok elsöprő győzelmet arattak, ugyanakkor az abszolút többséget nem sikerült elérniük. A Demokrata Párt (DP) a 254 közvetlenül megválasztott képviselői helyből 161-et, míg a PPP 90 helyet szerzett. Az arányos képviselőhelyekkel a DP és szatellitpártja 175, míg a PPP és szatellitpártja pedig 108 mandátumot tarthat meg.

Az eredmény azt jelenti, hogy az ellenzéknek nem sikerült megszereznie a 300 képviselői hely kétharmadát, ami lehetővé tette volna az elnöki vétók és az alkotmánymódosítások megakadályozását.