Biden megfontolja, hogy ejtsék a Julian Assange elleni vádakat

külföld
április 11., 04:32

Az ausztrál parlament határozatban kéri az Egyesült Államoktól, hogy ejtsék az ausztrál Julian Assange elleni vádakat. A WikiLeaks-alapító jelenleg az Egyesült Királyságban tartózkodik, de az amerikaiak kiadatási eljárással próbálják elérni, hogy bíróság elé állíthassák.

Azonban Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, megfontolják az ausztrálok kérését, és lehet, hogy ejtik a vádakat. Az Assange hazatérését szintén támogató Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök biztatónak nevezte Biden nyilatkozatát.

Assange 2006-ban alapította meg a WikiLeaks weboldalt, amin később több mint 10 millió dokumentumot publikált. Az iratok közül számos titkosított is volt. 2010-ben nyilvánosságra hozott egy videót, amin azt lehetett látni, hogy egy amerikai katonai helikopterről civileket ölnek meg Irakban.

Emellett a Chelsea Manning egykori katonai hírszerző által átadott, Afganisztánban elkövetett amerikai háborús bűncselekményekről szóló dokumentumokat is publikálta.

Julian Assange
photo_camera Julian Assange Fotó: DANIEL LEAL/AFP

Az amerikai ügyészek a szivárogtatás miatt 18 vádpontban akarják bíróság elé állítani Assange-ot, aki tagadja, hogy bűncselekményeket követett volna el. Tevékenységét oknyomozó újságírói munkának tartja.

Assange 5 éve egy brit börtönben van, előtte 7 évig az ecuadori nagykövetségen élt menekültként. Kiadatási eljárása március óta szünetel, miután a londoni Legfelsőbb Bíróság biztosítékra vár az amerikaiaktól, hogy ha átadják, nem ítélik halálra.

(via BBC)