Másodszor mentettek ki embereket ugyanarról a csendes-óceáni korallszigetről, ugyanolyan homokba írt üzenetek segítségével

közlekedés
április 11., 20:08

Nagy szerencsével menekült meg három horgász, akik egy hétig egy Isten háta mögötti csendes-óceáni korallszigeten (ún. atollon) rekedtek: a levegőből észrevették a hatalmas pálmaágakból kirakott üzenetüket: HELP.

photo_camera Fotó: U.S. Coast Guard Forces Micrones

A három férfi egy húsvétvasárnapi horgászkiránduláson tűnt el, és egy hete kókuszdiókon élt a szigeten.

Az amerikai parti őrség kedden mentette ki a negyvenes éveikben járó férfiakat a Mikronéziai Szövetségi Államokhoz tartozó Pikelot atollról. Mentőexpedíció indult a felkutatásukra, de annak vezetője szerint a homokba írt üzenet nélkül nem sok esélyük lett volna.

Különös szerencse az is, hogy a parti őrség mentőcsapatának egyik tagjáról kiderült, hogy az unokatestvérük, és beszéli a nyelvüket. A megmentett férfiak elmondták neki, hogy a csónakjukat elöntötte a viharos tenger, és a külső motor elázott, ezért eveztek az atollhoz.

Pikelot egy apró és távoli, mindössze 31 hektáros korallsziget, Guamtól több mint 400 mérföldre délkeletre. Négy évvel ezelőtt majdnem ugyanilyen mentőakciót hajtottak végre itt, amikor három tengerész, akiknek kifogyott az üzemanyaguk, és az atollra sodródtak, pálmalevelekkel írták ki az SOS jelzést.

Üzenetüket az amerikai légierő egyik légi utántöltő repülőgépe észlelte, és néhány nappal később egy mikronéziai járőrhajó mentette ki őket. (Guardian)