Meghalt O. J. Simpson

GYÁSZ
április 11., 15:06
photo_camera Fotó: JAE C. HONG/AFP

Április 10-én édesapánk, Orenthal James Simpson feladta a rák elleni küzdelmet. Halálakor gyermekei és unokái vették körül - írta a család, akik a magánéletük és gyászuk tiszteletben tartását kérik.

O. J. Simpson az amerikai futball hőséből lett gyilkossággal vádolt botrányhős, aki egész Amerikát lázba hozta, és szenvedélyes nyilvános vitát gerjesztett etnikai kérdésekről, vagyoni egyenlőtlenségekről és az igazságszolgáltatás működéséről - írja a Los Angeles Times.

Simpson egyetemi és profi futballistaként rekordokat döntött, majd sportriporterként, film- és televíziós színészként, valamint vállalati szóvivőként - leginkább a Hertz autókölcsönző cég szóvivőjeként - növelte hírnevét és vagyonát.

link Forrás

Mindez 1994. június 12-én változott meg, amikor Simpson volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és barátját, Ron Goldmant brutálisan halálra késelték az előbbi Los Angeles-i háza előtt. A rendőrség napokon belül bejelentette, hogy a gyilkosságok miatt letartóztatja az egykori futballsztárt.

Öt nappal a gyilkosságok után 95 millió amerikai nézte végig, ahogy Simpson fehér Ford Broncója mintegy két órán át menekült a rendőrök elöl, miközben a hátsó ülésen Simpso egy kézifegyverrel fenyegetőzött, hogy megöli magát. Végül megadta magát a rendőrségnek, és bíróság elé állt a gyilkosságok miatt. 1995 októberében felmentették a bírósági tárgyaláson, amelyet naponta közvetített a televízió, és amely nemzetközi szenzációvá vált - írja az ABC.

O.J. Simpson 2017-ben
photo_camera O.J. Simpson 2017-ben Fotó: SHOLEH L MOLL-MASUMI/AFP

Tizenkét évvel később, 2007 szeptemberében Simpsont letartóztatták, miután egy csapat férfit vezetett be egy Las Vegas-i szállodába és kaszinóba, hogy fegyverrel fenyegetőzve ellopják az - állítása szerint neki járó - emléktárgyait, trófeáit. Simpsont több bűncselekménnyel, többek között emberrablással és fegyveres rablással vádolták. A következő évben bűnösnek találták, és 33 évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. 2017. október 1-jén feltételesen szabadlábra helyezték.

Életéről és peréről itt írtunk részletesen.