Az ember, akinek muszáj háborúznia

külföld
április 12., 18:09
  • Fél évvel a Hamász terrortámadása után Izrael a közelében sincs két háborús céljának, a gázai túszok kiszabadításának és a palesztin terrorszervezet felszámolásának.
  • A helyzet a határ mindkét oldalán milliók számára pokoli, de legalább egy embernek jó ez így.
  • A béke Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hatalma végét jelenthetné.

A több mint két éve tartó ukrajnai háború kapcsán gyakran téma, hogy az mennyire egyetlen ember, Vlagyimir Putyin személyes ambíciójának/őrületének eredménye. A fél éve kezdődött gázai háború esetében az nem kérdés, hogy miért robbant ki, hiszen miután október 7-én a Hamász Gázából kitörve több mint 1000 izraelit megölt, 250-et pedig elrabolt, Izrael teljesen érthető módon háborút indított a palesztin terület ellen.

Az idő múlásával azonban a gázai háború alakulásában egyre nagyobb szerepe lett egyetlen ember, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök személyes politikai ambícióinak. Carl von Clausewitz porosz tábornok és a hadtudományok valaha élt egyik legbefolyásosabb gondolkodója mondta, hogy „a háború a politika meghosszabbítása más eszközökkel”, és ez a megállapítás talán soha nem volt annyira igaz, mint Netanjahu jelenlegi helyzetében. A háború az ő politikai túlélésének záloga lett.

Kormányellenes tiltakozók Netanjahu véres arcképével 2024 április 1-én Jeruzsálemben
photo_camera Kormányellenes tiltakozók Netanjahu véres arcképével 2024. április 1-én Jeruzsálemben Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Vlagyimir Putyin hatalma szempontjából is fontos az ukrajnai háború alakulása. Az orosz elnök azonban ma már egy totális diktatúra feje, aki kellő gátlástalansággal és brutalitással akkor is a helyén maradhatna, ha végül az ukrán fronton nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy ő eltervezte. Eddig sem úgy alakultak, de ettől még egy pillanatig sem ingott meg a széke.

Ezzel szemben Netanjahu egy demokratikus ország vezetője, akinek még a totális gázai győzelem esetén sem lenne biztosítva a széke – ahogy az történt például Winston Churchillel, aki hiába nyerte meg miniszterelnökként a II. világháborút, annak vége után néhány héttel elveszítette a brit választásokat. Netanjahu már a háború előtt is rendkívül népszerűtlen volt az izraeliek közel fele körében, október óta viszont még sokat romlott a helyzete.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.