Még tovább drágulhat a kenyér hamarosan

gazdaság
április 12., 19:17

A KSH legfrissebb adatai szerint idén márciusban átlagosan 875 forintba került egy kiló fehér kenyér. Pedig 4 éve még csak 333 forintot kértek érte. Az agrárminiszter szerint az Oroszország elleni szankciók miatt mindenhol drágul a kenyér, ráadásul nálunk azért is drágul, mert Magyarországon volt a legolcsóbb.

„53 forintba kerül az a gabona, ami egy kenyérben benne van. Az összes többi, az minden más. Ami a mi hatáskörünk, az az 53 forint” – idézi az RTL Híradó Nagy István szavait. Raskó György agrárközgazdász szerint a 18 százalékos áfa mellett 4, illetve 5 százalékos kiskereskedelmi különadó is beleépült a kenyér árába 2021 óta.

Néhány év alatt sokat drágult a kenyér Magyarországon
photo_camera Néhány év alatt sokat drágult a kenyér Magyarországon Fotó: Matt Burns / Flickr CC BY SA 2.0

A híradónak nyilatkozó pékségek hamarosan további áremelést terveznek. A Csizmadia és Társai Kft. pékségében a dolgozók többsége a szakmunkásoknak járó garantált bérminimumot kapja, amit 10 százalékkal emeltek tavaly december elsejével. Ezt próbálják kigazdálkodni, miközben az üzemanyagárak is emelkednek. A cég ügyvezetője szerint idén még nem emeltek árat, mert abban bíztak, h megbirkóznak a helyzettel, de az elkövetkező időben biztosan emelni fognak.

Az MNB kimutatásai szerint jelenleg már az uniós átlagnál is drágább Magyarországon a kenyér, miközben a koronavírus-járvány előtt az átlag 80 százalékát sem érte el.