Moszad: A Hamász elutasította Izrael fogolycsere és fegyverszüneti javaslatát

háború
április 14., 10:54

A Hamász elutasította Izrael fogolycsere és fegyverszüneti javaslatát - jelentette vasárnap az izraeli külföldi biztonsági szolgálat. A Moszad szerint a terrorszervezet elutasító válasza „bizonyítja”, hogy Jahíje Szinuár, a Hamász gázai vezetője nem akar alkut, és a közel-keleti feszültség általános kiterjesztésére törekszik.

A fogolycsere és tűzszüneti tárgyalásokon három ország, Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok képviselői közvetítenek a felek között. Izrael ajánlata a még nem halottnak nyilvánított kilencvenhét, október hetedikén elfogott izraeli túsz közül negyven - főleg nők, gyerekek, idősek és betegek - szabadon engedéséről szólt, az izraeli börtönökben fogvatartott kilencszáz palesztin fogolyért cserébe.

Az indítvány a gázaiak humanitárius segélyezését is magába foglalta. A Hamász állítása szerint nem tart foglyul ennyi izraelit, aki megfelelne a túszcsere feltételeinek, írja a Guardian. Az állítást egy magas rangú izraeli tisztviselő is megerősítette a lapnak.

Gáza április 8-án, fél évvel a Hamász és Izrael háborújának kezdete után
photo_camera Gáza április 8-án, fél évvel a Hamász és Izrael háborújának kezdete után Fotó: -/AFP

A Hamász elutasító válaszában követelte az izraeli hadsereg teljes kivonását a Gázai övezetből és a gázaiaknak nyújtott humanitárius segélyek növelését, valamint az övezet északi részéből evakuáltak visszatérését.

Az izraeli hadsereg azután indított háborút a Gázai övezetben, hogy a Hamász október hetedikén több ezer embert mészárolt le és több száz embert ejtett túszul Dél-Izraelben. A gázai egészségügyi minisztérium szerint azóta több mint harmincezer ember halt meg palesztin területen. Október óta a palesztin civil áldozatokra hivatkozva egyre több európai politikus és nemzetközi segélyszervezet latolgatja a gázai csapás jogosultságát, legalábbis arányosságát, és követel tűzszünetet Izraeltől.

Az Iráni Forradalmi Gárda szombat éjjel több mint kétszáz drónt és több tucat cirkálórakétát indított, hogy Izrael állam területére mérjen csapást.

(MTI, Guardian, AFP)