Az iráni hadsereg vezetője szerint „minden célját elérte” az Izraelt célzó dróntámadás

háború
április 14., 09:27

Az iráni hadsereg vezetője szerint „minden célját elérte” az Izraelt célzó szombat éjjeli drón- és rakétatámadás, amely az Őszinte ígéret hadművelet néven futott. Mohammad Bagheri egy állami tévének azt mondta, az akció fő célpontja

az a hírszerzési központ volt, ami segített a damaszkuszi iráni konzulátusra mért csapás megtervezésében,valamint a Nabatim légibázis, ahonnan a támadást végrehajtó F-35-ös bombázók felszálltak. Bagheri állítása szerint mindkét központ jelentős károkat szenvedett, működésképtelenné vált.

A konzulátus elleni izraeli csapás az őrség hét tagját, köztük két magas rangú tisztet ölt meg április elején. Decemberben szintén izraeli légicsapás ölte meg az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjét, Szajjed Razi Muszavit a szíriai fővárosban.

A szombat éjjeli támadást, ami mérete és jellege miatt példátlan mértékű eszkaláció lehetne az ősz óta forrongó Közel-Keleten, Izrael időben észlelte, és az Egyesült Államok segítségével megsemmisítette az eszközöket, mielőtt azok célba értek volna. A térség legerősebb muszlim állama ugyan sokféle módon támadta már Izraelt, de ilyen nagyságrendű direkt csapást még sosem kísérelt meg.

Mohammad Bagheri (bal) az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnokával, Abdolrahim Mousavival (jobb) 2023. május 28-án.
photo_camera Mohammad Bagheri (bal) az Iráni Forradalmi Gárda főparancsnokával, Abdolrahim Muszavival (jobb) 2023. május 28-án. Fotó: -/AFP

A hírek szerint az akcióhoz csatlakoztak Irán térségbeli proxierői, a jemeni húszik és a libanboni Hezbollah fegyveresei is, de az ő támadóeszközeik sem érték el Izraelt. Bagheri hozzátette, hogy amennyiben az izraeli kormány bármilyen akciót hajt végre az Iráni Iszlám Köztársaság ellen, akár iráni területen, akár a hozzá tartozó központokban Szíriában vagy máshol, az iráni hadsereg

következő művelete „sokkal nagyobb lesz”,ha pedig az Egyesült Államok a következő lehetséges iráni akció esetén is együttműködik Izraellel, bázisai „nem lesznek biztonságban”. Az Egyesült Államoknak több katonai támaszpontja is van a térségben.

Amerikai elemzők szerint a támadást direkt úgy tervezték, hogy az izraeli és az amerikai légvédelem időben reagálhasson. Erre utal, hogy az iráni külügy elég szokatlan módon azonnal „deeszkalációs szándékú” nyilatkozatot tett közzé, és kijelentette, hogy a sikertelen csapás után Irán a maga részéről „lezártnak tekinti az ügyet”. Az akció célja az lehetett, hogy megmutassa: Irán képes fölvenni a harcot Izraellel és szövetségeseivel szemben - bár nyílt háborúban valószínűleg nem sok esélye lenne.

(MTI)