Izraeli légicsapás végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetőjével Szíriában

külföld
2023 december 26., 08:11

Izraeli légicsapás érte a szíriai főváros, Damaszkusz külterületét hétfőn este, amely végzett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztségviselőjével, Szajjed Razi Muszavival – közölte az iráni állami média és a Reutersnek nyilatkozó források. Muszavi a Szíria és Irán közötti katonai szövetség koordinálásáért volt felelős.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője nem kívánta kommentálni az esetet hétfő esti sajtótájékoztatóján. Annyit mondott, hogy „az izraeli hadseregnek nyilvánvalóan az a feladata, hogy megvédje Izrael biztonsági érdekeit".

Az iráni állami televízió ezzel szemben megszakította szokásos híradását, hogy bejelentse, hogy Muszavi meghalt. A gárda egyik legrégebbi szíriai tanácsadójaként jellemezték őt. Azt is elmondták, hogy Muszavi ott volt, amikor amerikai dróntámadásban meghalt Kasszem Szulejmani, a gárda Qudsz nevű elit egységének vezetője 2020-ban.

Szajjed Razi Muszavi
photo_camera Szajjed Razi Muszavi Fotó: WANA NEWS AGENCY/via REUTERS

Irán damaszkuszi nagykövete, Hoszein Akbari az iráni állami televíziónak elmondta, hogy Muszavi diplomataként volt kiküldve a damaszkuszi nagykövetségre. Ebrahim Raisi iráni elnök szerint Muszavi meggyilkolása Izrael gyengeségét mutatja. „Ez a tett a cionista rezsim csalódottságának és gyengeségének jele, aminek minden bizonnyal meg fogják fizetni az árát" - idézte az iráni média Raisit.

A palesztin Iszlám Dzsihád nevű csoport a maga részéről „gyáva tettként" ítélte el Muszavi megölését, mondván, hogy létfontosságú szerepet játszott a térség ellenállásában, valamint a palesztin népnek és ügyének támogatásában.

(Reuters)