Irán dróntámadást indított Izrael ellen

külföld
április 13., 20:45

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka - jelentette az izraeli 12-es televízió. A hírt az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari is megerősítette televíziós sajtótájékoztatóján.

A drónok órák alatt érhetik el Izraelt.

A támadás válaszcsapás iráni részről azután, hogy célzott izraeli légicsapásban meghalt az Iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka Szíriában. Joe Biden amerikai elnök szombaton annyit üzent Iránnak: Ne!

Netanjahu: Megvédjük magunkat

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök azt mondta, Izrael védelmi rendszerét működésbe helyezték, a fegyveres erők készen állnak.

„Az elmúlt években, és főleg az elmúlt hetekben Izrael felkészült a közvetlen iráni támadás lehetőségére. Védelmi rendszereink kiépültek, minden forgatókönyvre felkészültünk védekezésben és támadásban egyaránt. Izrael állam erős, az izraeli hadsereg (IDF) erős, a lakosság erős” - mondta.

„Egyértelmű elvet fogalmaztam meg: aki minket bánt, azt mi is bántjuk. Megvédjük magunkat minden fenyegetéstől, és ezt hidegen és határozottan tesszük. Tudom, hogy Önök, izraeli polgárok is megőrzik a hidegvérüket. Arra kérem Önöket, hogy kövessék a polgári védelem utasításait” - közölte Netanjahu.

Az izraeli hadikabinet szombat éjszaka helyi idő szerint 23 órától ül össze a tel-avivi főhadiszálláson, majd 00:30-tól a kibővített biztonságpolitikai kabinet is ülésezik.

Korábban, szombat este korlátozásokat jelentett be a polgári védelem. Vasárnap és hétfőn, noha munkanapok, zárva lesz az összes oktatási intézmény, és mivel tavaszi szünet lenne, nem tartják meg a napközis táborokat és a kirándulásokat, és zárva lesznek a felsőoktatási intézmények is.

Az ezer főnél kisebb rendezvényeket megrendezhetik, de a veszélyesebbnek minősített térségekben háromszázban, s bizonyos helyeken tíz főben korlátozzák a gyülekezők számát. Vannak térségek, ahol csak azokon a munkahelyeken dolgozhatnak, ahol rendelkezésre állnak a megfelelő közelségben óvóhelyek.

Irán: Mintha minket támadtak volna meg

Szerdán Irán vezetője, Ali Hamenei ajatollah azt mondta, hogy a Damaszkuszban végrehajtott izraeli támadás egyenértékű egy Irán elleni támadással. „Amikor megtámadták a konzulátusunk területét, az olyan volt, mintha a mi területünket támadták volna meg. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni” – mondta televíziós beszédében.

Az iráni konzulátus épülete elleni április 1-jei támadásban tizenhárom ember halt meg, köztük magas rangú iráni katonai vezetők. Izrael hivatalosan nem vállalta a felelősséget a támadásért. A térségben lévő amerikai és izraeli erőket azóta magas készültségbe helyezték.

„Úgy véljük, hogy az agresszió megsértett minden diplomáciai normát és nemzetközi szerződést. Benjamin Netanjahu teljesen elvesztette a mentális egyensúlyát a sorozatos gázai kudarcok és cionista kudarcok miatt” – nyilatkozta a támadás után az iráni külügyminiszter. Irán szíriai nagykövete azt mondta, válaszuk a támadással „megegyező mértékű és keménységű” lesz.

Biden visszatért a Fehér Házba

A támadás hírére Joe Biden hétvégi pihenését megszakítva visszatért a Fehér Házba, hogy az Irán és Izrael közötti feszültségről egyeztessen adminisztrációjának nemzetbiztonsági illetékeseivel - közölte az elnöki hivatal.

A tanácskozáson részt vesz Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetői.

(MTI, BBC)