A brüsszeli polgármester azért tiltotta be Orbánék gyűlését, mert nem látják szívesen a szélsőjobboldalt

külföld
április 16., 14:59

„Etterbeekben, Brüsszelben és Saint-Josse-ban nem látják szívesen a szélsőjobboldalt” – ezt írta az X-en közzétett posztjában Emir Kir, annak a brüsszeli kerületnek a polgármestere, ahol a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciája (NatCon) nevű gyűlést tartották volna többek között Orbán Viktor részvételével is.

link Forrás

A rendezvény mindösszesen két óráig tartott, mert délelőtt 11 óra környékén megjelentek a helyszínen a rendőrök, akik megvizsgálták a helyszínt, majd úgy döntöttek, hogy nem engednek be több embert. Aki pedig kiment, már nem jöhetett vissza. Így elmaradt például Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök és Suella Braverman volt brit belügyminiszter felszólalása is.

A hatóságok azt nyilatkozták a Politicónak, hogy a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek így, erről pedig a polgármester döntött. Ez látszik is a brüsszeli MCC egyik videóján is, ahogy az eljáró rendőr a polgármesterre hivatkozik.

link Forrás

Az MTI megszerezte a polgármesteri végzést. Ebben Kir azzal indokol, hogy tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani.

Indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője. Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. Kiemelte továbbá: a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket.

A rendezvény betiltása a polgármester szerint továbbá azért is indokolt, mert erőszakos reakciókat válthat ki, és jelentős veszélyt jelent a közrendre, a közbiztonságra és a köznyugalomra.

A rendezvény amúgy délutánig eltartott, hisz akik bent voltak a teremben, azok maradhadtak. A Politico tudósítása szerint akkor, amikor a rendőrség kordonokat helyezett ki épp az épület köré, bent teljes nyugalomban fogyasztották a kihelyezett ételeket a vendégek.