Kocsis Máté szerint nem a kormány, hanem Pikó polgármester taszítja bizonytalanságba a Diószegi utcában élő mintegy kétszáz családot

POLITIKA
április 16., 12:47

Nem a kormány, hanem Pikó András polgármester taszítja bizonytalanságba a Diószegi utcában élő mintegy kétszáz családot, erről beszélt a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté kijelentette:

Pikó alaptalanul riogatja a lakókat, és ahelyett, hogy az ügy megoldására törekedne, tüntetést szervez. Szerinte nem igaz a józsefvárosi polgármester állítása, hogy az önkormányzatot "derült égből villámcsapásként" érte, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztése kerületi ingatlanok terhére történik.

Szerinte 12 éve született a Ludovika campus fejlesztési terve, amiről Sára Botond tájékoztatta Pikót, mikor átadta neki a hivatalát.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A józsefvárosi önkormányzat a kormány által múlt héten benyújtott salátatörvényből tudta meg, hogy az állam tíz józsefvárosi önkormányzati épületet sajátítana ki a NKE „közfeladatellátásának elősegítése érdekében” a Diószegi Sámuel utcában. A benyújtott törvényjavaslat szerint az önkormányzatnak száznyolcvan napja van, hogy cserelakást találjon a mintegy kétszáz ott élő családnak. Pikó András polgármester szerint a kerület tulajdonában nincs ennyi szabad bérlakás, felújított pedig egyáltalán nincs.

Dühösek a VIII. kerületi Diószegi utca lakói, mert senki sem tudja nekik megmondani, hol fognak lakni, ha novemberben az állam elveszi a társasházaikat az önkormányzattól,

írtuk riportunkban.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

„Az állam nem elveszi az ingatlanokat, hanem kártérítést fizet és megvásárolja azt, amit amúgy is értékesíteni kívánt az önkormányzat a saját programja szerint” - mondta Kocsis. Hozzátette: a polgármester állításai közül az sem igaz, hogy nem lehet megoldani ilyen mennyiségű lakásnak a pótlását Budapesten. A Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy módosító javaslatokat nyújt be a törvényjavaslathoz, többek közt a határidők két hónapos kitolásáról.

Az önkormányzatnak így nem október 3-ig, hanem 2025. január 31-ig kell cserelakást felajánlania az ott élőknek.

Kocsis a változtatást azzal magyarázta, hogy Pikó úgyis elveszti a június 9-i választásokat, viszont októberben kell csak átadnia hivatalát, és "nyilvánvaló, hogy minden adminisztratív eszközzel meg fogja akadályozni" a lakók elhelyezését.