Kénytelen volt lemondani 2,3 milliós állásáról a minisztériumi vesztegetési botrány egyik vádlottja

belföld
április 17., 06:34

Miután vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés miatt vádat emelt ellene az ügyészség, lemondott posztjáról Barta-Eke Gyula, a Palkovics László volt miniszter irányítása alatt álló Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője, írja a 24.hu.

Palkovics László és Barta-Eke Gyula
photo_camera Palkovics László és Barta-Eke Gyula Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alá kiszervezett társaság vezető posztjáról március 13-ai hatállyal leköszönt Barta-Eke havi bruttó 2,3 millió forintos fizetéséről, az évi 450 ezer forint keretösszegű SZÉP-kártyáról és gépkocsihasználatról mondott le.

A lap azt írja, Barta-Eke a tizenkettedrendű vádlottja annak a minisztériumokon átívelő vesztegetési botránynak, amelyben februárban 54 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, a vádak szerint kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főként vissza nem térítendő európai uniós támogatások megítélésében segédkeztek. A vádirat szerint az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezető-helyetteseket, egy főosztályvezetőt és egy volt helyettes államtitkárt is börtönbe küldene.

Barta-Eke 2019 és 2022 közt a korábban Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette, ő volt az, aki egyes EU-s pályázatokhoz az előminősítési tanúsítványt kiállította. A vádirat szerint Barta-Eke Gyula a tanúsítványok kiállításáért cserébe egyenként hárommillió forintot kért a pályázóktól. A vádak alapján Barta-Eke többször kapott tízmillió forintot meghaladó csúszópénzt, ezért az ügyészség 124,5 millió forint erejéig vagyonelkobzást, valamint öt év börtönbüntetést is kért.