Letartóztatások Németországban: ukrán katonákat kiképző amerikai támaszpontok elleni támadást tervezhetett az orosz titkosszolgálat

külföld
április 18., 11:28

Annalena Baerbock német külügyminiszter behívatta a berlini orosz nagykövetet, miután a német hatóságok letartóztattak két férfit, akik a gyanú szerint Moszkva megbízásából amerikai katonai támaszpontok ellen terveztek merényletet.

A két, orosz származású németországi gyanúsított, bizonyos Dieter S. és Alexander J. a német hatóságok szerint információt gyűjtöttek a lehetséges célpontokról, a helyszínekről és katonai szállítmányokról fényképeket és videókat készítettek.

Állítólag az orosz titkosszolgálattal együttműködve terveztek robbantásos merényleteket, az egyik célpont az a bajorországi amerikai kiképzőközpont volt Grafenwöhrben, ahol az amerikai hadsereg az Abrams harckocsikra trenírozza az ukrán katonákat.

photo_camera A grafenwöhri amerikai támaszpont Németországban. Fotó: ARMIN WEIGEL/dpa Picture-Alliance via AFP

A Dieter S. nevű letartóztatott a karlsruhei szövetségi ügyészség szerint kapcsolatban állt valakivel az orosz titkosszolgálat felé. Az ő előzetes letartóztatását már elrendelték, néhány órán belül ugyanez várhat a másik gyanúsítottra is. Dieter S. korábban a donbaszi szakadár népköztársaság alakulatában harcolt. Mivel Németországban őket terrorszervezetként tartják számom, ezért is eljárás indulhat ellene.

(FAZ)