Nem nagyon akaródzik előszavazni az V. kerületben

belföld
április 18., 09:53

Eddig mindössze 954-en szavaztak az V. kerületi előválasztáson. A kerületi lakosok túlnyomó többsége személyesen adta le szavazatát. Ezt este 6 óráig lehet megtenni, online pedig délután 4 óráig lehet regisztrálni.

Az indulók:

  • Juhász Péter – Momentum, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd-Zöldek, Mindenki Magyarországa Mozgalom, A Nép Pártján;
  • Kovács Alex Gábor – Tiéd a Belváros Egyesület, ex-MSZP-s országgyűlési képviselő.

Eredetileg a momentumos Kerpel-Fronius Gábor is indult volna, azonban visszalépett Juhász javára. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont kihátrált mögüle, mert meg akarják tartani a távolságot a többi párttól.

Az V. kerület erős jobboldali bástya a fővárosban, 1990 óta összesen két olyan ciklus volt, amikor nem a Fidesz polgármestere vezette a kerületet (1990 és 1994 között az SZDSZ-es Mihályi Gábor, 2002 és 2006 közt pedig a szocialista Steiner Pál). 2006 és 2014 között Rogán Antal volt a polgármester, őt követte az immár második ciklusát töltő Szentgyörgyvölgyi Péter.

Bár több kerületben és városban, így Győrben vagy Zuglóban is felmerült, végül az V. kerület mellett csak a XXII.-ben és a XII.-ben tartottak előválasztást.

A XXII. kerületben a DK-s Perlai Zoltán szoros csatában a momentumos Havasi Gábort győzte le, a XII. kerületben pedig Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje és társelnöke aratott nagy győzelmet a momentumos Farkas Csaba fölött.