Tanulj, fejlődj, és érd el karriercéljaidat!

hirdetés
április 18., 06:54
ad

Tízből négy magyar volt már pályaelhagyó az életében – a karrierváltás pedig elkerülhetetlenül hozza magával új készségek elsajátítását és a meglévő képességek fejlesztését is. Ennek ellenére Magyarországon 2021-ben a felnőtt lakosság mindössze 5,9%-a vett részt képzési programokban, ami messze elmarad az európai uniós 10,8%-os átlagtól. Az önfejlesztés hiánya azonban hátrányunkká válhat, ha nem kapunk időben észhez! Az állandóan változó munkaerőpiacon ugyanis a folyamatos fejlődés és a készségfejlesztés elengedhetetlen a sikerhez! Ezen problémák megoldásaként kínál az Európai Unió olyan készségfejlesztő programokat, melyek valós fejlődési lehetőséget nyújthatnak – legyen szó pályakezdőkről, karrierváltókról, vagy akár vállalkozókról.

A munkaerőpiac ismerete karrierünk kulcsa lehet

Karrierünk építése szempontjából fontos, hogy ne csak megfelelő önismerettel rendelkezzünk, hanem képesek legyünk felmérni a minket körülvevő kihívásokat is. Ugyanis, ha ismerjük, mire van szüksége a munkaerőpiacnak, akkor tudatosan indulhatunk el a készségfejlesztés útján. A munkaerőpiaci trendek nyomon követése és ismerete kulcsfontosságú eszköz a karrierépítés és -fejlesztés során, ezáltal tudunk proaktívan igazodni a változó környezethez.

Napjaink munkaerőpiaca ugyanis rendkívül változékony – jól mutatja ezt egy 2022-es felmérés, amely alapján hazánkban 10-ből 4 ember már legalább egyszer váltott szakmát életében, miközben a munkavállalók jelentős hányada aktívan tervezi a pályaelhagyást.

Az élethosszig tartó tanulás, a folyamatos fejlődés és készségeink folyamatos fejlesztése a mai kiszámíthatatlan világban és a folyton változó munkaerőpiacon elengedhetetlen annak érdekében, hogy karrierünkben elérjük a vágyott sikereket. A Készségek Európai Éve alkalmából az Európai Unió számos lehetőséget hirdet minden európai polgár számára, hogy fejlesszék meglévő készségeiket vagy újakat szerezzenek.

Támogatás a munkaerőpiacra való belépéshez

Az EU által finanszírozott képzési kezdeményezések egyik célja, hogy támogatást nyújtson és egyenlő lehetőségeket teremtsen azon fiataloknak, akik még csak most teszik meg első lépéseiket a munka világában. A képzések során megszerezhető készségek segítségével könnyebben vehetik a karrierépítés rögös útján előforduló akadályokat.

  • Az ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve, azaz: „Tűzz ki célt magad elé, tanulj, fejleszd készségeidet, érvényesülj!”) elnevezésű uniós kezdeményezés a nem foglalkoztatott, és oktatásban vagy képzésben sem részesülő, 18–29 éves hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi beilleszkedését támogatja képzés és tapasztalatszerzési lehetőség biztosításával.

  • A 30. életévüket még be nem töltött fiatatok elhelyezkedését segíti az ifjúsági garancia, mely gondoskodik arról, hogy tanulmányaik befejezését vagy egy esetleges munkahelyvesztést követően négy hónapon belül minőségi állásajánlatot kapjanak, illetve továbbképzésben részesüljenek.

Hogyan segíthet a program a karrierváltásban?

Jellemző, hogy az életkor és a magasabb iskolai végzettség növekedésével egyenesen arányosan hosszabb időt töltenek az emberek egy adott munkahelyen. Mégis gyakran találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy valaki több év szakmai tapasztalattal a háta mögött, épp karrierje delén érzi úgy, hogy 180 fokos fordulattal változtatna szakmai pályáján. A rendkívül izgalmas, de kihívásokkal teli karrierváltás során is segítséget nyújthatnak az EU által kínált lehetőségek.

  • A karrierváltás első lépéseként az Europass rendszer egy önértékelő eszközzel segít felmérni a már meglévő készségeket, emellett ajánlásokat is tesz, hogy milyen további területeken javasolt elvégezni bizonyos tanfolyamokat. Továbbá, a rendszerrel lehetőség van a mai munkaerőpiaci trendeknek megfelelő modern, online, naprakész önéletrajz készítésére is, ami nagyban megkönnyíti a munkakeresés folyamatát.

  • Következő lépésként, ha a munkakereső meglévő szakmai tudását valamely más uniós országban tenné próbára, akkor az EURES platformra feltöltött önéletrajzával könnyebben válogathat a külföldi lehetőségek, vagy akár az Európai Állásbörzéken meghirdetett megannyi nyitott pozíció közül.

Digitalizációval az élen a vállalkozások piaci versenyén

A Magyarországon működő vállalkozások száma 2022-ben meghaladta az 1 milliót. Hazánk viszonylag kis piacán az eredményes működéshez elengedhetetlen, hogy a cégek figyelemmel kövessék a munkaerőpiaci tendenciákat és a piac által megkívánt ütem szerint fejlődjenek – így biztosítva versenyképességüket és humánerőforrásuk megtartását.

  • Az EU kiemelt fontosságúnak tartja a vállalkozások digitalizációjának előmozdítását, így dedikált programlehetőségeket kínál digitális fejlődésükre. Ezen képzések az alapvető digitális készségeken túl olyan hiánykészségek pótlására biztosítanak lehetőséget, mint a mesterséges intelligencia alkalmazása, a kiberbiztonsági ismeretek vagy az adatfeldolgozás.

Az Európai Unió által támogatott készségfejlesztő programoknak köszönhetően mindenki számára elérhetővé válnak azok a képzések, amelyek illeszkednek egyéni képzettségükhöz és élethelyzetükhöz, így támogatva őket vágyott karrierjük elérésében. Az elérhető lehetőségekről a Valósítsuk meg együtt! kampány weboldalán lehet tájékozódni.

Az Európai Bizottsággal együttműködésben született tartalom.