Határozatban tagadja a srebrenicai népirtást az Orbánt kitüntető Dodik és a parlamentje

POLITIKA
április 19., 05:00

Határozatot fogadott el arról a boszniai szerbek parlamentje, hogy ami 1995-ben Srebrenicában történt, az nem népirtás volt, az áldozatok száma pedig kevesebb volt az ismertnél. A deklaráció szerint nem több mint nyolcezer, hanem valójában 1500-2000, de legfeljebb 3000 embert gyilkoltak meg ott.

Az elfogadott dokumentumban ez az egyik legdermesztőbb: azt ez sem tagadja, hogy Srebrenicánál pár nap alatt ezres nagyságrendben öltek meg bosnyák civileket, de vitatja, hogy ezt népirtásnak lehetne nevezni, illetve hogy ezért a boszniai szerbek lettek volna felelősek.

A srebrenicai a XX. század egyik legjobban dokumentált népirtása volt, mert a borzalmas események számos részletének szemtanúi voltak az ott állomásozó ENSZ-katonák. Az eredetileg 3/4 részben bosnyákok, 1/4 részben szerbek lakta környéken a boszniai szerb hadsereg katonái és szerbiai szabadcsapatok a körzet elfoglalása után szisztematikusan kiirtották a civil lakosság egy részét, különválasztva a férfiakat és a fiatal fiúkat. A holttestek jó részét bulldózerekkel tömegsírokba temették.

Az áldozatok hivatalosan megállapított száma, 8372, közülük közel 7000-ez azonosítottak be DNS-vizsgálattal és a holttestük alapján, majd temettek újra.

Milorad Dodik boszniai szerb elnök a határozat kihirdetése után arról beszélt, hogy

A „bosnyák muszlim elit” komoly öngólt rúgott az ENSZ-határozat beterjesztésével, a népirtás ugyanis nem történt meg.

„Ha megtörtént volna, akkor nem kellene állandóan felhozni ezt a témát. A bírósági ítéletek egyénekre vonatkoznak, nem egy népre”Arról nem értekezett részletesebben, hogy egy megtörtént népirtásról miért ne beszélnének visszatérően.

Dodik korábban azt mondta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság megkezdi a függetlenné válás folyamatát, ha az ENSZ elfogadja azt az imént említett, Srebrenicáról szóló határozatot, amellyel július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítanák. A határozatot az ENSZ április 17-i közgyűlésén terjesztik be, és május 2-án már szavaznának is róla.

Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi megütközést keltve április 5-én elutazott a boszniai Szerb Köztársaságba és ott olyan kitüntetést vett át Dodiktól, amit előző évben Vlagyimir Putyin orosz elnök kapott meg a népirtástagadó, nacionalista politikustól. Köszönőbeszédében Orbán többek között azt mondta, hogy azért áll ki a boszniai szerbek mellett,

„mert a szerbekkel szemben a nemzetközi politikai igazságtalan”