Orbán szerint véleményúthenger járja be Európát

POLITIKA
április 19., 06:25

„Kialakultak olyan liberális társadalmak, amelyben a közvéleményt alakító tényezők, leginkább a média, az egyetemek, a kutatóintézetek, az alapítványok és persze a politikusok azok egyszínűvé váltak, és nagyjából ugyanazt mondják. Tudom, hogy a magyaroknak ezt nehéz elhinni, mert a nyugatot mindig a szabadság szimbólumának tekintettük, de ennek vége van” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban, majd azt is elmondta, szerinte problémás, hogy Németországban minden újság ugyanazokat írja le, és nem egymásnak ellentmondó dolgokról számol be: „Vegyünk két német újságot, egy baloldalit meg egy jobboldalit, ott a fontos kérdésekről ugyanazt fogom olvasni.”

„Egész egyszerűen egy olyan vélemény-úthenger uralkodik Nyugat-Európában, amit a magyarok el se tudnak képzelni” – mondta Orbán, majd azzal folytatta, hogy szerinte „ez párosul a mindennapi elnyomásnak a jelenségével”.

El is magyarázta, hogyan: „A mindennapi életben, ha egy egyszerű melós a munkahelyén mondjuk a migrációról olyat mond nyíltan, ami nem vág egybe a hivatalos állásponttal, lehet, hogy másnap nincs állása. (...) Nem tehetsz ki akármit a Facebookra, következményei lesznek.”

Majd mondott részleteket arról is, hogy miután a héten végre sikerült helyszínt találni Orbánék konzervatív konferenciájának Brüsszelben, két órával a kezdés után rendőrök érkeztek a helyszínre, a brüsszeli polgármester pedig közölte, azért tiltotta be Orbánék gyűlését, mert nem látják szívesen a szélsőjobboldalt.

„A mi rendezvényünk betiltásának sem az a legizgalmasabb része, hogy betiltották, hanem hogy megfenyegették a szállodásokat. A catering cég vezetőjének feleségét felhívták, nyíltan megfenyegették őket, hogy ha ők hajlandóan enni adni vagy kávét adni vagy odaadni a helyiségüket, annak a mindennapi életben nem látványos politikai, de az ő számukra nagyon fontos negatív következményei lesznek”

De azt is elmondta, hogy:

„Magyarországon a nyilvánosságban ha az ember akar valamiről vélemény formálni, akkor kap egy konzervatív olvasatot meg egy liberálist, és a média, a social media, általában a közinformációk azok mind a két nézőpontból értelmezve vannak, és neked nem okoz gondot, hogy ha egyébként nyíltan elmondod a véleményedet, legfeljebb nem értenek veled egyet. De hogy te szankciókat szenvedj el azért, mert van egy vé... hát... azért itt Magyarország nem tart, de a nyugat már itt tart. Tehát én nyugodtan merem azt mondani most, hogy persze az emberek ott is dünnyögnek, meg hümmögnek, meg elégedetlenkednek, de úgy fölemelni a hangjukat, ahogy mi csináltuk azt a nyolcvanas évek második felében, és úgy kiállni a szabadság mellett, ahogy mi csináltuk, ez ma nyugaton nincs. Ezért túlzás nélkül biztosan mondhatom azt, hogy ma, Magyarország nélkül, a magyar emberek nélkül, a magyar kormány hangja nélkül ma nincs szabadság Európában.”