Doppinggal buktak le a kínai úszók, mégis engedték őket indulni a tokiói olimpián

sport
április 20., 10:02

Az ausztrál Daily Telegraph és a New York Times is arról írt szombaton, hogy ugyan 23 kínai úszó szervezetében találtak a doppingellenőrzés során tiltott anyagokat 2020-ban, a nemzetközi szövetség mégis engedte, hogy induljanak hét hónappal később a koronavírus miatt végül 2021-re halasztott tokiói olimpián.

A 23 sportoló azért úszhatta meg a számonkérést, mert a lapok információi szerint vezető kínai tisztségviselők titokban felmentették őket, a nemzetközi szövetség pedig nem avatkozott be az ügybe.

A doppinggal lebukó sportolók közül többen is érmet nyertek aztán az olimpián, többek között három aranyérmet. Vannak, akik a mai napig versenyeznek, például a kétszeres aranyérmes Csang Jü-fej, aki az idei párizsi olimpián is aranyért úszna majd.

Csang Jü-fej
photo_camera Csang Jü-fej Fotó: ATTILA VOLGYI/Xinhua via AFP

A lapok úgy tudják, hogy a sportolók szervezetében a trimetazidin nevű szívgyógyszert mutatták ki, ami erőteljes doppingszernek számít, és szigorúan tiltott a használata. A beszámolók szerint a kínai doppingellenes ügynökség vizsgálatán akadtak fenn a sportolók, de bármiféle büntetés nélkül felmentették őket, a mintákról pedig azt állították, hogy külső szennyeződés miatt lettek pozitívak.

A cikkek szerint mind a nemzetközi doppingellenes ügynökségnek, a WADA-nak, illetve a Nemzetközi Úszószövetségnek tudomása volt a pozitív mintákról, de elfogadták a kínai magyarázatot a szennyeződésről, és nem szankcionálták az úszókat, akik aztán taroltak az olimpián.

A New York Times most arról ír, hogy a döntés akkor élesen megosztotta a doppingellenes világ szereplőit, mivel a kínai sportolók esetleges doppingolása régóta rendkívül érzékeny témának számít. Amerikai tisztviselők amellett érveltek, hogy a kínai úszókat el kellett volna tiltani, vagy legalább nyilvánosan megnevezni, és további vizsgálatokat indítani, de szerintük a kínai sportdiplomaták nyomására nem történt ez meg.

A Nemzeti Sport közben nemzetközi szakportálok alapján arról ír, hogy már ki is zárták a tokiói olimpián a női 4x200 méteres gyorsúszást megnyerő kínai váltót, így Kapás Boglárkáék előreléptek a hatodik, pontszerző helyre léptek elő. És ha a 200 méteres női pillangó eredményeit is felülírják, akkor Kapás Boglárka akár még egy bronzérmet is kaphat majd.