A bebörtönzött Nargesz Mohammadi felszólította az irániakat, hogy szálljanak szembe a nők elleni hadjárattal

vallás
április 23., 14:49

„Háború” zajlik a nők ellen Iránban a 2021 óta a teheráni börtönben fogva tartott, Nobel-békedíjas Nargesz Mohammadi szerint, aki a támogatói által közzétett hangüzenetében felszólította az irániakat, hogy szálljanak szembe a hadjárattal.

Nargesz Mohammadi 2021-ben Teheránban
photo_camera Nargesz Mohammadi 2021-ben Teheránban Fotó: Reihane Taravati/Middle East Images via AFP

Mohammadi felszólította az őrizetbe vett, megvert vagy szexuális erőszak áldozatává vált nőket, hogy osszák meg a tanúvallomásaikat a közösségi médiában, az Iránban és annak határain kívül élő irániakat pedig sürgette, lázadjanak fel a nőkkel szembeni háború ellen.

Mohammadi a teheráni Evin börtönből küldte a hangfelvételt, amiben elmondta, hogy a létesítménybe nemrég bekerült egy újabb nő, aki azzal vádolta a biztonsági erőket, hogy megbilincselték, és szexuálisan bántalmazták.

Iráni aktivisták az elmúlt hetekben azért is bírálták a kormányt, mert újra szigorította a többek között az iszlám fejkendő, a hidzsáb viselésével kapcsolatos szabályokat.

Abaszali Mohammadian, Teherán rendőrkapitánya április közepén az iráni állami tévében bejelentette, hogy eljárnak mindenki ellen, „aki népszerűsíti a hidzsáb levételét”.

A hét végén Ebrahim Raiszi elnök is kiállt a kötelező fejkendőviselésre vonatkozó szabályok szigorúbb hatósági kikényszerítése mellett.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a fejkendő viselete a nőknek, de az évtizedek során egyre több nő szegült szembe a rendelkezéssel, 2022-ben pedig országos tüntetések robbantak ki egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halála miatt, akit az erkölcsrendészet őrizetbe vett a szigorú öltözködési szabályok megsértéséért, majd az őrizetben meghalt.

Az utóbbi hónapokban a rendőrség több olyan autót foglalt le, amiben kendő nélküli nők utaztak, a tulajdonosra pedig büntetést szabtak ki. A hatóságok emellett bezárattak több kávézót és éttermet, ahol a személyzet vagy a vendégek szerintük nem tartották be az öltözködési előírásokat. (MTI)