Törvényben rögzítik, hogy Ruandába küldik azokat, akik illegálisan érkeztek az Egyesült Királyságba

külföld
április 23., 06:17

Késő estig vitáztak a Lordok Házában arról a törvényjavaslatról, ami Ruandáról kapta a nevét, és amelyről évek óta nem tud megegyezni a brit kormány és a felsőház. Ennek értelmében a főleg a La Manche-csatornán érkező menekülteket egységesen Ruandába küldik, amit Sunak javaslatára biztonságos országnak minősítettek.

Az erről zajló vita legalább két éve tart, amikor az Egyesült Királyság pénzt ajánlott az afrikai országnak azért, hogy a nagy számú ruandait vegyék vissza. Rishi Sunak miniszterelnök pedig tavaly ősz óta azon van, hogy elfogadtassa a törvényjavaslatát erről.

Hétfőn, azután, hogy az elmúlt hetekben többször is visszadobták, végül törvényerőre emelkedett a javaslat, Sunak pedig azt mondta, az első járatok „10-12 héten belül” felszállnak Afrika felé.

Ruandai menekültek egy brit határőr hajón.
photo_camera Menekültek egy brit határőr hajón. Fotó: BEN STANSALL/AFP

Az úgynevezett ruandai rendszert először Boris Johnson javasolta két évvel ezelőtt, hogy ezzel is elrettentse az embereket a veszélyes átkeléstől a La Manche-csatornán. Az ellenzéki pártok, a jótékonysági szervezetek, sőt a kormány egyes képviselői is számos kritikát fogalmaztak meg, és egyetlen járat sem indult el - annak ellenére, hogy a miniszterelnök korábban ígéretet tett arra, hogy tavasszal elindulnak.

(Sky News)