Válaszolt egy tévéstáb kérdéseire, öt évet kapott a moszkvai férfi

külföld
április 23., 14:15

Öt év munkatáborra ítéltek egy moszkvai férfit hétfőn, mert a bíróság szerint „tudatosan hamis információkat” terjesztett az orosz hadseregről,

mikor 2022 nyarán nyilatkozott egy tévéstábnak, ami a járókelőket kérdezte a feszült NATO–orosz viszonyról.

A Moscow Times beszámolója szerint a most 39 éves Jurij Kokovecet a „külföldi ügynöknek” és „nemkívánatos szervezetnek” minősített Szabad Európa riportere kérdezte arról, hogy enyhülnie kellene-e a NATO-tagállamok és Oroszország közti viszonynak. „Mindenképpen”, de az egész csak a „kormányunkon múlik”, felelte. Kokovec hozzátette:

„Szerintem nincs gond a NATO-val, senkit sem akarnak megtámadni. Az orosz kormány állandóan arról beszél, hogy az ukrán nácik ellen harcol, de bevásárlóközpontokat bombáznak, Kijev mellett pedig a katonák civilekre lőnek.”

A hatóságok hónapokkal a riport megjelenése után kezdtek nyomozni és indítottak büntetőeljárást a férfi ellen. Kokovec részben bűnösnek vallotta magát a hétfői bírósági tárgyaláson. Az ügyészek öt és fél év börtönt kértek rá, végül ötöt kapott, amit büntetőtelepen kell töltenie. Emellett négy évre eltiltották az internettől, és öt éven át be kell fizetnie juttatásai 10 százalékát az államnak.