Súlyos visszaélésre derült fény a napelempályázaton: egy címről jött a nyertes és a vesztes ajánlat is

gazdaság
április 24., 10:29

Az Integritás Hatóság megállapítása szerint uniós pályázatokon összejátszott, és ezzel a versenyt korlátozta több napelemekkel foglalkozó cég, ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult – közölte a hatóság a honlapján. Bejelentés alapján hivatalból végzett vizsgálatot az Integritás Hatóság a Vidékfejlesztési Program VP6-7.2.1.4-17 azonosítószámú, “Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című Felhívás keretében benyújtott támogatási kérelmek kapcsán.

Mint írják, a bejelentés szerint a projektekben nyertes ajánlattevő a valós piaci árverseny kizárása érdekében két másik ajánlattevő vállalkozással összejátszva elérte, hogy mindig a saját árajánlata legyen a legkedvezőbb, győztes ajánlat a napelemes rendszer telepítés tárgyú pályázatok során.

Összejátszottak a cégek, de lebuktak
photo_camera Összejátszottak a cégek, de lebuktak Fotó: Dominique Delfino/Biosphoto via AFP

A Hatóság 22 esetben azonosított összehangolt árajánlatnyújtást. A támogatási kérelem során vesztes árajánlatot nyújtó társaságok árajánlatai is a nyertes ajánlattevő vállalkozás céges e-mail címéről kerültek továbbításra. A Hatóság két támogatásban részesült projekt esetében megállapította, hogy az ajánlatadók tekintetében fennáll a tisztességtelen piaci magatartás és versenykorlátozás kockázata, amelyre tekintettel bejelentéssel élt a Gazdasági Versenyhivatal felé. A Hatóság álláspontja szerint a versenykorlátozó magatartás az európai uniós támogatásokkal való visszaélés kialakulását eredményezhette.

Közleményük végén megjegyzi a hatóság, hogy a vállalkozások között nincs direkt kapcsolat, azonban az érintett cégek vezetői közül többen a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökségi tagjai, illetve bizonyos cégek telephelye egymással szomszédos területen található.