Válasz Online: „Mégsem lehet csak úgy elvenni nagyvállalatokat”

gazdaság
április 24., 14:23
Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke illusztris társaságban
photo_camera Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke illusztris társaságban Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Semjén Zsolt és Tuzson Bence igazságügyi miniszter április elején nyújtotta be a törvényjavaslat-csomagot, amely úgy módosítaná a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt, hogy bevezetné az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát. Ezeknél tájékoztatási kötelezettséget állapíthatnak meg, illetve, ha cég valamiért nem tudna eleget tenni alapvető kötelezettségeinek, akár kötelezhetnék a tulajdonosokat a vállalkozás értékesítésére is.

A Válasz Online azt írja, hogy komoly aggodalmat keltett a magyarországi nagy cégek, elsősorban a külföldi befektetők körében, hogy a GVH átláthatatlan szempontok szerint eladásra kötelezhet cégeket. A lap ugyanakkor úgy értesült, hogy a Fidesz visszatáncolt.

„A Törvényalkotási Bizottság csütörtökön tárgyalja ezeket a jogszabályokat, és a kormánypárti képviselők ma körbeküldték a módosító javaslataikat, amelyek alapján a legvitatottabb paragrafusok mind kikerülnének a törvényből. Eleve nem vezetnék be az »alapvető jelentőségű vállalkozás« minősítést, nem kötelezhetné a GVH ezek tulajdonosait eladásra, és egy sor más, a cégek számára fenyegető újdonság bevezetésétől eltekintenének” - írja a Válasz, amely vélelmezi, hogy a kormány a jelenlegi helyzetében nem szeretne belemenni egy újabb „szabadságharcba”.